20 IUNIE - ZIUA MONDIALĂ A REFUGIATULUI - 100 DE MILIOANE DE PĂMÂNTENI... AU FUGIT DE ACASĂ

Distribuie pe:

Numărul persoanelor strămutate forțat, din cauza conflictelor, violenței, persecuțiilor și încălcărilor drepturilor omului a depășit, în 2021, “uimitoarea piatră de hotar” de 100 de milioane, pentru prima dată de când au început evaluările, în timp ce viteza și amploarea fenomenului depășesc soluțiile la îndemână pentru situația refugiaților, se arată în cel mai recent raport privind Tendințele Globale (Global Trends Report) publicat la 16 iunie, de UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați.

“Fie comunitatea internațională se unește pentru a lua măsuri în vederea abordării acestei tragedii umane, a rezolva conflictele și a găsi soluții de durată, fie această tendință teribilă va continua”, a declarat Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi.

La sfârșitul anului 2021, numărul persoanelor forțate să-și părăsească locuințele a ajuns la 89,3 milioane, în creștere cu 8% față de anul precedent și cu mult peste dublu față de cifrele de acum 10 ani.

Din februarie 2022, invazia Rusiei în Ucraina a ridicat însă numărul persoanelor strămutate forțat din întreaga lume, la peste 100 de milioane (peste 1% din populația globală), această categorie cuprinzând refugiați, persoane strămutate în granițele propriei țări și solicitanți de azil.

Creșterea de anul trecut a fost alimentată de noi valuri de violență sau de conflicte prelungite în țări precum Etiopia, Myanmar, Nigeria, Afganistan și Republica Democratică Congo.

Războiul din Ucraina a strămutat forțat 8 milioane de persoane în interiorul țării și a generat peste 6 milioane de refugiați. ONU estimează că numărul lor ar putea atinge 8,3 milioane până la sfârșitul anului. Este cel mai rapid aflux de refugiați de la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial, potrivit reprezentanților Organizației.

“O sută de milioane este un număr crunt - îngrijorător și alarmant, în egală măsură, echivalent cu a 14-a cea mai populată țară din lume. Este un record care nu ar fi trebuit niciodată atins”, a declarat Filippo Grandi. “Acest lucru trebuie să servească drept un semnal de alarmă pentru a rezolva și a preveni conflictele distructive, pentru a pune capăt persecuțiilor și pentru a aborda cauzele care îi forțează pe oameni nevinovați să-și părăsească locuințele (...)”.

“În plan internațional, reacția față de ucrainenii care fug din calea războiului este impresionantă. Compasiunea este vie și avem nevoie de o mobilizare similară pentru toate crizele, din întreaga lume. Dar, în cele din urmă, ajutorul umanitar este un paliativ, nu un remediu. Pentru a inversa această tendință, singurul răspuns este pacea și stabilitatea, astfel încât oameni nevinovați să nu fie obligați să aleagă între pericolul acut de acasă și calea exilului”, a conchis Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați.

La 20 iunie este marcată, în fiecare an, Ziua Mondială a Refugiatului, desemnată de Organizația Națiunilor Unite în onoarea tuturor refugiaților de pe glob, în semn de respect pentru puterea și curajul milioanelor de oameni care au fost nevoiți să fugă din țara lor pentru a scăpa de conflict sau persecuție. Ziua Mondială a Refugiatului este o ocazie pentru a crește gradul de înțelegere față de refugiați și situația acestora, dar și pentru a recunoaște rezistența de care dau dovadă, luând viața de la început. (sursa și foto - unhcr.org)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu