SIMON ENDRE

Distribuie pe:

19 octombrie 1936, Săcăreni - 7 iunie 2022, Budapesta

Pictor și grafician, distins cu Premiul Szolnay Sándor

Trăiesc în mine două lumi diferite - pe de o parte, dragostea pentru formele naturii, pe de alta, atracția față de formele abstracte, care în complexitatea experiențelor se combină într-o unitate simbolico-abstractă. Acest spațiu dublu, realitatea și visul, este lumea mea.” (Simon Endre)

S-a născut la 19 octombrie 1936 în satul Săcăreni, județul Mureș. A absolvit Liceul de Arte Plastice din Târgu-Mureș în 1954. A obținut diploma de pictură la Facultatea de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj-Napoca în 1960. Maeștrii săi au fost Bordy András, Incze István, Piskolti Gábor, Theodor Harșia, Miklóssy Gábor, Petre Abrudan și Petru Feier. În anii 1960-1967 și 1972-1986 a lucrat ca muzeolog și pentru scurt timp a fost director al Muzeului de Artă din Târgu-Mureș, organizând mai multe expoziții și publicând cataloage împreună cu Bordy András, Sükösd Ferenc și Gheorghe Olariu. Între 1986-1993, a fost tehnoredactor și editor de artă a revistei Új Élet (din 1990 Erdélyi Figyelõ, (din Târgu-Mureș, având ca redactor-șef al ziarului pe scriitorul Sütõ András. Din 1987 până în 2002, după mai bine de zece ani de muncă tenace, a reușit cu ajutorul lui Soós Zoltán și Ioan Șulea reinstalarea colecției de artă plastică maghiară al începutului de secol XX (Colecția Bernádi) în Muzeul de Artă din Târgu-Mureș, colecție care a fost “condamnată în sertar”, conform deciziei comuniste din 1986. Între 1978-1982, împreună cu Gheorghe Olariu, a realizat mozaicul de marmură pe peretele Arhivelor Naționale ale României din Târgu-Mureș. Din 1960 până în 2016, a organizat peste 120 de expoziții (saloane județene, expoziții transilvănene, ungare și internaționale de la Târgu-Mureș până la Paris, expoziții colective și personale ale colegilor și maeștrilor). Între 1993 și 2018 a organizat de 12 ori expoziție comună cu fiul său, Zsolt (Simon&Simon). În anii 1973-2012 a lucrat în mai multe tabere de creație, ca din 1973 Arcus (Árkos), 1974-1991 în cea din Lăzarea (Szárhegy), în 1991 la Marcali și Hajdúság, iar în 1992 în Hortobágy. Din 1997 până în 2002 a fost vicepreședintele Breslei Barabás Miklós. Pentru activitatea sa de organizator de artă a fost distins cu Premiul Szolnay, în 2002.

În anul 2003 s-a mutat în Ungaria, unde a trăit și lucrat mai departe împreună cu fiul său, graficianul Simon Zsolt, în atelierul comun.

Operele sale de artă sunt în principal peisaje, portrete și naturi moarte, precum și compoziții abstracte din a doua jumătate a anilor șaizeci. Picturile sale figurative și non-figurative sunt caracterizate de culoare sugestivă. Ca grafician a realizat postere, grafică publicitară și ilustrații. A avut expoziții personale, printre altele, la Târgu Mureș, Miercurea Ciuc, Debrecen, Karcag, Sárvár și Budapesta. Picturile sale au ajuns și în marile orașe din Europa, Statele Unite, Canada, China, Australia și Noua Zeelandă. Lucrările sale pot fi găsite în colecții publice și private din România, Ungaria și străinătate.

Rockenbauer Zoltán, PhD

Curator, Galeria de Artă - Kunsthalle, Budapesta

Simon Zsolt grafician

“M-am luptat lupta cea bună, mi-am sfârșit alergarea, am păzit credința.”

(2 Timotei 4:7)

Dragi Rude, Prieteni, Colegi și Cunoștințe!

Cu nesfârșită durere în sufletele noastre, vă aducem la cunoștință că artistul

SIMON ENDRE

(19 octombrie 1936, Săcăreni - 7 iunie 2022, Budapesta)

laureat al Premiului Szolnay, născut la Săcăreni, unul dintre marii coloriști ai artei contemporane maghiare transilvane și organizator de artă care a trăit în permanență în lumea magică a culorilor, în al 86-lea an al vieții pământene, după ce și-a așezat pensula pe paletă, a pornit către breasla cerească a maeștrilor de artă.

Îndurerați și cu credință în viața veșnică, îl vor însoți pe ultimul său drum în cimitirul romano-catolic din Târgu-Mureș, conform ritului reformat.

Marți, 21 iunie 2022, ora 13.00.

Familia îndoliată: văduva, fiul, fiica, nora, ginerele, nepoții, rudele apropiate și îndepărtate, prietenii, colegii și cunoștințele care i-au apreciat arta și individualitatea, toți cei pentru care a fost un exemplu de optimism și tenacitate în lupta de zi cu zi și în momentele grele ale vieții. Personalitatea și arta lui vor rămâne veșnic cu noi.

Cimitirul romano-catolic din Târgu-Mureș, str. Kõrösi Csoma Sándor nr. 1.

Lasă un comentariu