ARTIȘTII MUREȘENI ȘI CLUJENI LA PARALIA KATERINI - GRECIA

Distribuie pe:

Un grup de 55 de artiști plastici, dascăli, pensionari de diferite profesii, din județele Mureș, Cluj și Bistrița-Năsăud, iubitori de artă și istorie, au petrecut un sejur de 12 zile, în această lună, în stațiunea Paralia Katerini, la poalele munților Olimp, pe plajele mării Egee, la vestitele mănăstiri de la Meteora și în frumosul oraș Salonic.

Activitatea s-a desfășurat prin Agențiile de Turism Blue Travel din Cluj-Napoca și Maori din Târgu-Mureș, cu care colaborăm fructuos de mai mulți ani, datorită profesionalismului și amabilității doamnei Jolanda Batinaș, director general.

Membrii Asociației Artiștilor Plastici Mureș sunt prezenți cu tabere de pictură și expoziții, din anul 2006, de două ori, în fiecare an, în Grecia, în stațiunile Leptokaria și Paralia Katerini, unde sunt deja cunoscuți de oficialitățile locale, a căror reprezentanți ne întâmpină din prima zi și participă la vernisajele noastre.

În acest an, expoziția de pictură și icoane a fost vernisată în ziua de 8 iunie, pe terasa Hotelului Ino, unde au fost expuse 49 de picturi în ulei pe pânză cu flori și peisaje din Transilvania și opt icoane pe sticlă. Din partea oficialităților au parti-cipat: domnul Beidamenidis Grigorios, președintele departamentului Pieria, Imathia, Pelea, un cunoscător și iubitor de artă, domnul Vagelis Nicolaidis, secretar al departamentului de turism al municipiului Katerini, și doamna Corina Diaconu, manager general pentru turiștii români din Paralia Katerini. Iubitorii de artă din hotelurile învecinate, cu turiști din România, Ungaria, Germania și Grecia, au apreciat calitatea lucrărilor artistice și s-au bucurat alături de noi, cei din România, până seara târziu, lângă un pahar de țuică mureșeană, vin grecesc și plăcinte tradiționale ardelenești.

La vernisaj au vorbit din parte grupului din România: publicistul Ilarie Gh. Opriș, președintele onorific al Asociației Artiștilor Plastici Mureș, organizator, pictorița Cornelia Todoran, organizator, Maria Mera, pictor iconar, prof. Georgeta Petrovan, pictor, Ionel Federiga, pictor și poet din Cluj Napoca, și Violeta Teban, reporter la Televiziunea Română din Târgu-Mureș, care au mulțumit gazdelor pentru ospitalitate și artiștilor pentru arta lor.

Au participat cu lucrări, artiștii: Czirjek Lajos, Ionel Federiga, Nicolae Galat, Margareta Ionașiu, Radu Ionașiu, Saveta Lateș, Iuliana Marin, Maria Mera, Daniela Mare, Orban Ferenc, Georgeta Petrovan, Dorina Sermășan, Cornelia Todoran și Ioan Todoran.

Artiștii mureșeni au donat oficialităților și gazdelor, icoane pe sticlă și tablouri, au legat noi prietenii, s-au fotografiat și filmat și au transmis pe facebook, pro-mițând că vor reveni la Paralia Katerini, cu o nouă expoziție de artă, în luna septembrie a acestui an.

I.O. Fotografii: DIMITRIE POPTĂMAȘ

Lasă un comentariu