VIITORUL NATURII E TOT MAI TRIST!

Distribuie pe:

A învins omul natura sau omul a distrus natura?

Adevărul e trist.

Victoria oamenilor asupra naturii este amară pentru că pământul, apa și aerul sunt contaminate de acțiunile nesăbuite, nu de puține ori inconștiente sau conștiente, chiar dacă știu că prin ceea ce fac cu mâna lor distrug ireversibil natura.

Situația este tot mai îngrijorătoare și ireversibilă încât se estimează că în anul 2032, populația globului va atinge aproximativ 9 miliarde de locuitori.

Această creștere este îngrijorătoare încât acum se susține documentat, de către specialiștii în materie, creșterea crizei alimentare globală și faptul foarte grav prin care se demonstrează că: “Fiecare om din țările dezvoltate «produce» anual 20 de tone de CO2”, se arată în cartea “Un adevăr incomod”, de Al. Gore.

Autorul spune că “în Brazilia se defrișează anual suprafețe de păduri echivalente cu suprafața Bulgariei, iar Etiopia mai are 1% din păduri.

Suprafața României e acoperită doar de 27% cu păduri față de 70% cât era nu cu multe secole în urmă. Zilnic dispar pentru totdeauna circa 100 de specii.”

Toate aceste rezultate sinistre de acum sunt urmarea indiferenței și inconștienței (mai exact a acțiunilor oamenilor, mai ales a guvernelor față de protejarea mediului înconjurător) oamenilor, dar în primul rând, a firmelor și societăților comerciale preocupate de a supraviețui, de a obține profit, nu de consecințele omului asupra mediului.

În Proiectul “Să plantăm 1 milion de copaci”, concursul a avut succes în rândurile populației, mai ales a organizațiilor de tineret și al firmelor. Prin acțiunile inițiate, au avut succes în sensul să cultive gândirea responsabilă față de mediu, să planteze tot mai mulți copaci, să se recicleze deșeurile, să producem și să mâncăm sănătos.

Reușita acestor acțiuni se poate face prin atragerea participării directe a populației, a media, a specialiștilor din domeniu, a firmelor și instituțiilor administrative.

Inițiativele avute cu elevi, studenți și populația au demonstrat că aproape fiecare individ este conștient că ar trebui să se facă ceva mai mult pentru protejarea mediului.

Realitatea e că prin gesturi și acțiuni mărunte, prin însușirea de noi obiceiuri în viața de zi cu zi se pot obține rezultate importante.

Numai acționând împreună vom reuși.

La Târgu-Mureș și în unele orașe din județul Mureș, primii pași s-au făcut prin instalarea, în unele cartiere, străzi, de containere pentru hârtie, sticlă și metale, care se vor recicla.

Oamenii trebuie să înțeleagă că Pământul este o moștenire care ne obligă să-l protejăm, să-l lăsăm curat urmașilor noștri și aceștia să procedeze la fel, să-l lase curat urmașilor lor... în veacul-veacurilor.

Altfel, “așa ar putea arăta (ca în fotografia alăturată) viața pe pământ peste câteva zeci de ani.”

“Numai acționând împreună putem oferi un viitor (ca în imaginea de față) copiilor noștri.”

Sursa: Play4life.Ro

IOAN HUSAR

Lasă un comentariu