UE ACUZĂ RUSIA DE CRIME DE RĂZBOI PENTRU BLOCAREA EXPORTURILOR DE CEREALE

Distribuie pe:

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a acuzat, luni, Rusia de comiterea unei “adevărate crime de război”, prin blocarea exporturilor de cereale ucrainene, cu riscul de a amplifica foametea în lume, informează AFP.

“Este inimaginabil ca milioane de tone de grâu să stea blocate în Ucraina, când restul populației mondiale suferă de foame. Aceasta este o adevărată crimă de război. Nu-mi pot imagina ca aceasta să dureze și mai mult: aceasta va fi, într-adevăr, un lucru de care Rusia se va face vinovată”, a declarat Borrell la Luxemburg, înaintea unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe din UE.

“Rusia trebuie să înceteze să se joace cu foametea în lume”, a avertizat, la rândul său, șefa diplomației franceze, Catherine Colonna. “Rusia trebuie să înceteze să blocheze porturi ale Ucrainei și să înceteze să distrugă infrastructurile de stocare (de cereale) din Ucraina”, a adăugat ea.

 “Europenii îi vor ajuta pe ucraineni pe termen lung. Ei îi vor acorda (Ucrainei) sprijin politic, umanitar și militar. Rusiei i se trimite un mesaj și trebuie să înțeleagă acest lucru”, a spus Colonna.

“Franța susține în mod ferm eforturile secretarului Națiunilor Unite și rolul Turciei în încercarea de a se ajunge la un acord între Rusia și Ucraina” pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina pe Marea Neagră, a adăugat ea. “A lăsa cerealele blocate este periculos pentru stabilitatea din lume”, a atenționat șefa diplomației franceze.

“Bătălia narativelor” dintre Occident și Rusia, care acuză sancțiunile împotriva ei, de agravarea crizei alimentare se va afla în centrul discuțiilor dintre miniștrii de externe ai țărilor din UE.

“Sancțiunile impuse de UE nu îi interzic Rusiei să exporte produse agricole și semințe, nici să le cumpere, cu condiția ca persoanele sau entitățile sancționate să nu fie implicate” în aceste operațiuni, a insistat șeful diplomației europene.

(Agerpres)

Lasă un comentariu