INAUGURAREA MONUMENTULUI EROILOR ROMÂNI DE LA BOLZANO, ITALIA

Distribuie pe:

Ministerul Apărării Naționale din România a dat publicității un comunicat de presă prin care informează despre ceremonia de inaugurare a Monumentului dedicat militarilor români care au murit în timpul Primului Război Mondial și au fost înhumați pe teritoriul Republicii Italiene, care a avut loc luni, 20 iunie, în Cimitirul militar din localitatea Bolzano, în prezența miniștrilor român și italian ai Apărării, Vasile Dîncu și Lorenzo Guerini.

La ceremonie a fost prezent ambasadorul României în Republica Italiană, Gabriela Dancău, șefi ai unor structuri centrale din cele două ministere ale Apărării și reprezentanți ai autorităților locale din Bolzano.

În cadrul ceremoniei, au prezentat onorul la monument Muzica Militară și un detașament de militari din cadrul Brigăzii 30 Gardă “Mihai Vitezul”, iar un sobor de preoți militari români a săvârșit slujba de sfințire a operei comemorative și de pomenire a celor căzuți.

Cei doi miniștri au depus coroane de flori în memoria eroilor români și italieni în-mormântați în acest cimitir.

Opera comemora-tivă de război românească de pe terito-riul Italiei a fost rea-lizată în cadrul unui proiect de construcție derulat în cursul anului 2021 de Ministerul Apărării Naționale, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul Minis-terului Apărării din Republica Italiană, prin Comisariatul General pentru Omagierea Morților de Război.

Proiectul comemorativ se înscrie în seria proiectelor și activităților inițiate de partea română în contextul marcării Centenarului Primului Război Mondial, care au avut ca obiectiv menținerea vie în conștiința publică, atât la nivel național, cât și în plan extern, a memoriei sacrificiului pe care l-au săvârșit militarii români în Războiul pentru Întregirea Neamului. Din documentele aflate în arhive, au fost identificați, până în prezent, 1.189 de militari români căzuți, înhumați pe teritoriul Italiei în acest război, dintre care 55 sunt înhumați la Bolzano. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu