600 DE MILIOANE DE EURO DE LA UE PENTRU COMBATEREA CRIZEI ALIMENTARE DIN AFRICA, CARAIBE ȘI OCEANUL PACIFIC

Distribuie pe:

Uniunea Europeană (UE) a anunțat ieri că dorește să mobilizeze 600 de milioane de euro suplimentari pentru a ajuta țările din Africa, Caraibe și Oceanul Pacific să depășească criza alimentară provocată de războiul din Ucraina, informează AFP.

Presați de țările africane, cei 27 de membri ai UE au promis că vor aloca un miliard de euro, fără a oferi detalii, pentru lupta împotriva riscurilor foametei în Africa, legate de blocarea exporturilor de cereale ucrainene de care continentul african este foarte dependent.

Comisia Europeană propune în acest cadru să scoată 600 de milioane de euro din rezervele Fondului European de Dezvoltare pentru toate țările din ACP (Africa-Caraibe-Pacific), proiect ce mai trebuie validat de statele membre ale UE.

Pachetul va fi format din 150 de milioane de euro pentru un ajutor umanitar imediat în numerar “de fiecare dată când va fi necesar”, prin mecanismele de protecție socială existente.

La aceasta se adaugă 350 de milioane de euro pentru a susține pe termen mediu și lung producția agricolă în țările beneficiare și a le ajuta să-și întărească sistemele de aprovizionare alimentară.

Nu în ultimul rând, 100 de milioane de euro vor fi alocate pentru susținerea macroeconomică, prin injectare în “Fondul fiduciar pentru reducerea sărăciei și creștere” al Fondului Monetar Internațional (FMI).

Aceste 600 de milioane de euro se adaugă ajutorului umanitar deja mobilizat de UE pentru a susține proiecte de agricultură durabilă, de acces la alimente și la apă potabilă și de întărire a unor mecanisme anti-sărăcie, dintre care “mai mult de două miliarde de euro în Africa Subsahariană”, potrivit Comisiei Europene. (Agerpres)

Lasă un comentariu