OBIECTIVE DE INVESTIȚII MAJORE ÎN SECTORUL IRIGAȚIILOR

Distribuie pe:

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță faptul că în cursul săptămânii trecute, în cadrul ședinței Comisiei Tehnico-Economice (CTE) din cadrul ministerului a fost aprobată documentația de avizare a lucrărilor de reabilitare pentru două obiective de investiții de importanță națională. Prezentăm, mai jos, pentru cititorii “Cuvântului liber”, date despre cele două investiții, atât de necesare agriculturii românești, mai ales în această perioadă zbuciumată în care se anunță inclusiv o criză alimentară.

Canalul Magistral Siret - Bărăgan

Prima investiție majoră vizează Canalul Magistral Siret - Bărăgan pentru tronsonul Haret, de la barajul Călimănești până la km 23, în județul Vrancea, care va deservi o suprafață irigată de aproximativ 43.000 ha, astfel: Sistemul Ruginești - Pufești - Panciu 23.295 ha; Sistemul Mărășești 3.595 ha; Extindere Mărășești 1.100 ha; Sistemul Biliești - Slobozia - Ciorăști 15.000 ha. Prin realizarea acestui obiectiv de investiții se vor crea condiții favorabile pentru extinderea și suplimentarea sistemului de irigații Ruginești - Pufești - Panciu, pe o suprafață de până la 20.712 ha, pentru înființarea și extinderea unor sisteme de irigații, precum cel de la Mărășești, de 3.595 ha, cu extindere de 1.100 ha. Valoarea totală estimată a investiției este de 711.100.000 lei.

“Am reluat procesul de accelerare a investițiilor în sistemele de irigații atât de necesare agriculturii românești și mă bucur că am reușit anul acesta să punem în funcțiune 4 noi investiții care deservesc o suprafață totală irigabilă de peste 50.000 de hectare. Din păcate, s-a bătut pasul pe loc în ultimii doi ani, dar deja am recuperat mult din timpul pierdut și până la finalul anului vor fi recepționate lucrările pentru alte 20 de proiecte de investiții. Majorarea la 1.5 miliarde de euro a bugetului alocat investițiilor în infrastructura de irigații și includerea prin lege la finanțare a sistemelor de irigații la nivelul fermei, adoptate recent de Parlament, alocarea prin noul PNS a 500 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului secundar de irigații, sistemelor locale, micro-sistemelor locale de irigații la nivelul fermei constituie garanția creșterii suprafeței irigabile a României”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

Sadova Corabia, județul Dolj

Cel de-al doilea obiectiv aprobat în ședința CTE se referă la “Reabilitarea stațiilor de pompare de bază, a stației de repompare, a canalelor de aducțiune și de distribuție din amenajarea de irigații Sadova Corabia”, județul Dolj. Valoarea estimată a investiției este de 290.000.000 lei.

Amenajarea de irigații Sadova Corabia pune la dispoziția fermierilor din județele Dolj și Olt o suprafață irigabilă de 71.773 ha, fiind utilizată metoda de udare prin aspersiune. Această amenajare a fost realizată în anul 1970, cu sprijinul unor experți britanici, care au parti-cipat la elaborarea proiectului, au asigurat asistența tehnică, precum și utilajele necesare executării lucrărilor. Terenul amenajării este constituit din soluri nisipoase și material argilos, astfel că prin reabilitarea acestei amenajări de irigații, riscul deșertificării în contextul actual al schimbărilor climatice este diminuat, iar fermierii vor avea posibilitatea irigării culturilor.

De la începutul acestui an, au fost finalizate 4 obiective de investiții ce deservesc o suprafață totală de 51.288 ha, a căror valoare se ridică la suma de 71.087.827 lei. Este vorba de Stația de bază SPA Săscuț - județul Bacău, Stația SPR Cotu Văleni - județul Galați, Amenajarea de irigații Călmățui II și Stația de bază I.M. Gheorghiu - jud. Brăila. De asemenea, 49 obiective de investiții din județele Brăila, Buzău, Giurgiu, Călărași, Constanța, Bacău, Vaslui, Tulcea, Galați, Olt, Mehedinți, Botoșani, Dolj, Iași și Arad sunt în diferite stadii de proiectare, iar alte 29 din județele Teleorman, Vaslui, Brăila, Călărași, Olt, Buzău, Iași, Ialomița, Dolj și Tulcea se află în stadiul de execuție lucrări. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu