MUZICA ȘI CĂRȚILE RUSEȘTI - INTERZISE ÎN UCRAINA!

Distribuie pe:

Parlamentul Ucrainei a votat, duminică, în favoarea interzicerii muzicii rusești în mass-media și în spațiile publice.

Interdicția nu se va aplica întregului spectru muzical rusesc, ci se referă mai degrabă la piesele muzicale compuse ori interpretate de cei care sunt sau au fost cetățeni ruși după 1991, anul în care Ucraina și-a declarat independența. Artiștii care condamnă războiul Rusiei în Ucraina pot solicita o scutire de la interdicție. Importul de cărți din Rusia și Belarus va fi, de asemenea, interzis conform noii legislații.

“Mulți dintre cei care locuiesc în zonele din estul și sudul Ucrainei au simțit, din punct de vedere istoric, o legătură puternică cu Rusia, vorbind adesea rusa ca primă limbă. Dar invazia Ucrainei de către armata lui Putin i-a determinat pe mulți ucraineni să dorească să se separe de cultura rusă”, notează bbc.com.

Legea, adoptată cu majoritate de voturi, interzice ca unele piese muzicale rusești să fie redate sau interpretate la televizor, radio, școli, transport public, hoteluri, restaurante, cinematografe și alte spații publice.

Documentul prevede că interdicția va “minimiza riscurile unei posibile propagande ostile, prin muzică, în Ucraina și va crește volumul produselor muzicale naționale în spațiul cultural”, transmite BBC Monitoring.

Interdicția se va aplica muzicienilor care au sau au avut cetățenie rusă după 1991, cu excepția celor care sunt cetățeni ucraineni sau erau la momentul decesului. Aceasta înseamnă că lucrările compozitorilor ruși, decedați de mult, precum Ceaikovski și Șostakovici, pot fi interpretate în continuare.

Artiștii ruși care condamnă războiul din Ucraina pot solicita o excepție pentru piesele lor muzi-cale, depunând o cerere la Consiliul Național de Securitate și Apărare. În cuprinsul petiției, ar-tiștii trebuie să afirme că susțin suve-ranitatea și integritatea Ucrainei, solicită Rusiei să oprească imediat agresiunea împotriva Ucrainei și că se angajează să se abțină de la orice demers care contrazice aceste declarații scrise, transmite Serviciul ucrainean al BBC.

Documentul include, de asemenea, prevederi pentru creșterea ponderii cântecelor ucrainene redate la radio la 40%, precum și creșterea utilizării limbii ucrainene în programele zilnice la 75%, transmite postul public al Ucrainei (Suspilne), citat de BBC.

Cărțile rusești sunt și ele interzise. Într-un proiect de lege paralel cu cel care afectează muzica, se stipulează că vor fi interzise și cărțile importate din Rusia, Belarus și teritoriile ucrainene ocupate, precum și tipăriturile în limba rusă, importate din alte țări.

Această lege va interzice publicarea și distribuirea cărților scrise de cetățeni ruși (cu excepții similare cu cele pentru muzică), deși acest lucru nu se va aplica cărților deja publicate în Ucraina (cărțile în limba rusă erau deja restricționate încă din 2016 - n. trad.).

În plus, traducerile vor fi publicate numai în ucraineană, în limbile oficiale ale UE sau în dialectele ucrainene.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu