TENSIUNI ÎN URMA BLOCĂRII ACCESULUI RUSIEI SPRE EXCLAVA KALININGRAD

Distribuie pe:

Răspunsul Moscovei la interzicerea de către Lituania a tranzitului de mărfuri aflate sub incidența sancțiunilor Uniunii Europene către exclava rusă Kaliningrad nu va fi unul exclusiv diplomatic, ci și de natură practică, a declarat, miercuri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova, informează Reuters.

“Una dintre probleme principale a fost dacă răspunsul (Rusiei) va fi exclusiv diplomatic. Răspunsul: nu”, a spus Maria Zaharova în timpul conferinței sale de presă săptămânale. “Răspunsul nu va fi diplomatic, ci practic”, a subliniat ea.

Zaharova nu a făcut alte precizări cu privire la natura acestor măsuri practice pe care Rusia intenționează să le ia împotriva Lituaniei.

Lituania, membră a UE, a închis de sâmbătă un coridor feroviar dinspre Rusia către exclava sa pentru anumite bunuri de bază, între care materiale de construcții, metale și cărbune, ca răspuns la noile sancțiuni ale UE.

Într-un comunicat, diplomația rusă a acuzat UE că încurajează o “escaladare” și a cerut restabilirea imediată a tranzitului spre Kaliningrad.

Secretarul puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, s-a deplasat la Kaliningrad, de unde a promis marți măsuri “severe” împotriva Lituaniei. “Rusia, bineînțeles, va reacționa la astfel de acte ostile. Măsuri adecvate sunt în curs de elaborare la nivel interministerial și urmează a fi adoptate. Ele vor avea consecințe negative severe pentru populația Lituaniei”, a spus Patrușev.

Kaliningrad, exclavă strategică și militarizată, sediul flotei ruse în Marea Baltică, este înconjurată de Lituania și Polonia, două state membre NATO și ale Uniunii Europene care susțin cu fermitate Kievul de la începutul conflictului din Ucraina.

(Agerpres)

Lasă un comentariu