NE NAȘTEM MORALI?! BEBELUȘII FAC DISTINCȚIA ÎNTRE VICTIME ȘI AGRESORI...

Distribuie pe:

Cercetătorii japonezi de la Universitatea Osaka, citați de descopera.ro, susțin că oamenii ar fi putut dobândi tendințe față de comportamentul moral în cursul evoluției, iar pedeapsa comportamentului antisocial poate să fi evoluat ca un element important al cooperării umane.

Ei au ajuns la această concluzie studiind comportamentul copiilor foarte mici, care nu vorbesc încă, dar care dezaprobă din priviri în cazul în care ai făcut ceva ce lor li se pare rău.

“În studiul nostru, realizat în rândul copiilor de 8 luni, am găsit dovezi că respectivii copii preverbali sunt observatori morali terți. Atunci când asistau la un act de agresiune, jucat prin animații simple pe ecranul unui computer, bebelușii din studiu și-au concentrat atenția mai mult asupra agresorului. Dacă atacatorul era privit suficient de mult de către copil, un program de urmărire a ochilor conectat la computer făcea personajul să dispară.

Cu alte cuvinte, bebelușilor li s-a oferit capacitatea de a învinge animațiile nedorite doar cu ochii lor. Această privire neclintită este un semn de intenție de a pedepsi. Comportamentul antisocial al atacatorului îi determină pe bebeluși să se concentreze asupra lui până când acesta pleacă.

Având în vedere că bebelușii nu pot să se exprime în cuvinte, nu putem fi siguri că ei au vrut să îl pedepsească pe agresor sau atenția lor fixă este o expresie a prudenței în fața unui personaj violent sau o așteptare că atacatorul va suporta vreo consecință pentru acțiunea lui.

Desigur, luarea deciziilor la copiii preverbali este extrem de dificil de măsurat, deoarece comunicarea este atât de limitată, însă am observat că o privire în jos este o formă de pedeapsă, iar acesta ar putea fi cel mai timpuriu semn al unei busole morale la copii, una care este posibil mai mult inerentă, instinctivă, decât învățată.

Moralitatea este o parte importantă, dar misterioasă, a ceea ce ne face oameni. Am vrut să știm dacă pedeapsa de la terți a celorlalți antisociali este prezentă la o vârstă foarte fragedă, deoarece aceasta ar ajuta să semnalăm dacă moralitatea este învățată. Agresiunea fizică sub formă de lovire a fost folosită în studiu deoarece este unul dintre cele mai evidente greșeli sociale cunoscute sugarilor.

Bebelușii au distins agresorul de victimă în incidentele de lovire, au manifestat aversiune față de acest tip de comportament și au urmărit să se asigure că agresorul este pedepsit.

Rezultatele au fost surprinzătoare și pentru noi. Am descoperit că sugarii preverbali au ales să pedepsească agresorul antisocial prin intensificarea privirii”, explică oamenii de știință japonezi. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu