PESTE 1.000 DE MORȚI ÎN URMA CUTREMURULUI DIN AFGANISTAN

Distribuie pe:

Cel puțin 1.000 de persoane au fost ucise și alte câteva sute au fost rănite în urma unui puternic seism care s-a produs într-o zonă frontalieră izolată din sud-estul Afganistanului în noaptea de marți spre miercuri, potrivit autorităților locale, care se tem însă că bilanțul victimelor va continua să crească în orele următoare, informează AFP.

“Oamenii sapă mormânt după mormânt”, a declarat directorul Serviciului de Informare și pentru Cultură din provincia Paktika, Mohammad Amin Huzaifa, într-un mesaj pentru presă.

Numai în acea provincie, care a fost cea mai afectată alături de provincia Khost, bilanțul “a atins pragul de 1.000 de morți și acest număr continuă să crească”, a precizat oficialul afgan. Guvernul afgan, care a anunțat că există și cel puțin 600 de răniți, se teme că bilanțul va continua să crească odată cu desfășurarea operațiunilor de salvare.

Cutremurul cu magnitudinea 5,9 s-a produs miercuri, în jurul orei 1.30, la o adâncime de 10 km, în apropiere de granița cu Pakistanul, potrivit Institutului American de Geofizică (USGS). Un al doilea seism cu magnitudinea 4,5 a avut loc aproape în același loc, la aceeași oră, a precizat USGS.

Prim-ministrul pakistanez Shehbaz Sharif s-a declarat “profund întristat” de tragedie și a declarat că autoritățile pakistaneze lucrează pentru a-i sprijini pe omologii lor afgani.

“Uniunea Europeană monitorizează situația (...) și este pregătită să coordoneze și să ofere asistență de urgență”, a declarat, pe Twitter, trimisul său special în Afganistan, Tomas Niklasson. ONU a anunțat că a trimis echipe pentru a evalua amploarea pagubelor în mai multe dintre zonele afectate, iar de la Vatican, Papa Francisc și-a exprimat “compasiunea” pentru victime.

(Agerpres)

Lasă un comentariu