CORIFEII ȘCOLII ARDELENE, ACASÅLA TÂRGU-MUREȘ!

Distribuie pe:

Manifestările dedicate inaugurării, la Târgu-Mureș, a Grupului Statuar “Școala Ardeleană” au debutat miercuri, 22 iunie, cu Simpozionul Național “Școala Ardeleană: Memorie și istorie”, desfășurat în sala Mică a Palatului Culturii, în organizarea Institutului de Cercetări Socio-Umane “Gheorghe Șincai” al Academiei Române și Bibliotecii Județene Mureș, în colaborare cu Primăria Târgu-Mureș.

Expoziția de carte veche, deschisă cu acest prilej, precum și noutățile editoriale, inclusiv lucrarea “Școala Ardeleană”, apărută sub egida Academiei Române, au fost prezentate de dr. Monica Avram, directorul Bibliotecii.

În cadrul manifestării științifice, au susținut comunicări universitarii: Eugeniu Nistor, UMFST “George Emil Palade” - Iluminismul transilvan și rolul elitelor in-telectuale românești în afirmarea ideii de națiune modernă; Lia Brad Chisacof, Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române - Iluminismul Românesc Unificator”; Luigi Bambulea, Universitatea Națională de Arte București - Europa ecstatic, Europa enstatică: Școala Ardeleană și Biserica moldovlahă; Laura Stanciu, Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia - Despre originalitatea Școlii Ardelene; Cornel Sigmirean, Institutul de Cercetări Socio-Umane “Gheorghe Șincai” - Istorie și identitate: corifeii Școlii Ardelene.

În aceeași zi, comunitatea academică a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” a organizat, în Aula Magna a Universității, evenimentul Școala Ardeleană. Ieri, azi, mereu, în parteneriat cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” din București, oferind o perspectivă culturală asupra celui dintâi nucleu iluminist din cultura română.

Evenimentul s-a bucurat de prezența ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, iar cuvântul de deschidere a fost rostit de prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul Universității, care a sintetizat rolul și locul Școlii Ardelene în universul spiritual românesc: “Pe scurt - a afirmat prof. dr. Azamfirei - Școala Ardeleană a însemnat o mișcare de ridicare culturală și socială a românilor din Ardeal, cu difuzare atât în Moldova, cât și în Țara Românească; a mai însemnat alfabet latin, fixarea normelor gramaticale ale limbii, îmbogățirea vocabularului prin preluarea unor neologisme din limbile romanice, înființarea de școli, tipărirea de manuale, calendare, cărți de popularizare științifică, la care se adaugă corolarul identitar al acestei mișcări: conștiința originii latine, continuitatea la nordul Dunării și unitatea etnică a tuturor românilor”.

După salutul adresat de ministrul Culturii, manifestarea a continuat cu susținerea, de către prof. univ. dr. Corina Teodor, a comunicării Școala Ardeleană - o perspectivă culturală, un intermezzo teatral, în regia lui Liviu Pancu, momente folclorice, susținute de Costi Dumitru, Ansamblul Folcloric “Maris” și Izabela Dana Marin.

Studenții Universității Naționale de Artă Teatrală “I.L. Caragiale” din București au prezentat un recital de poezie, iar cuvântul de închidere a manifestării a fost susținut de prof. univ. dr. Liviu Lucaci, rectorul Universității bucureștene.

Ministrul Lucian Romașcanu și rectorul Leonard Azamfirei au depus coroane de flori la statuia lui Petru Maior.

La ora 17, în Piața Victoriei, în prezența primarului Soós Zoltán și a prefectului Mara Togănel, a fost inaugurat grupul statuar “Școala Ardeleană”, lucrare monumentală realizată de sculptorul mureșean Ioan Vasile Grama, a cărui strădanie a fost răsplătită, în cadrul ceremoniei festive prin înmânarea, de către primarul municipiului, a unei medalii din partea municipalității.

La eveniment (așteptat de ani buni, de către târgumure-șeni), alături de mi-nistrul Culturii, Lucian Romașcanu, au fost prezenți: viceprimarul Alexandru György, Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei Greco-Catolice de Alba Iulia și Făgăraș, Monica Avram, directorul Bibliotecii Județene Mureș, Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, UMFST Târgu-Mureș, prof. univ. dr. Leonard

Azamfirei, rectorul UMFST, reprezentanți ai unor asociații și organizații cultural-patriotice.

De asemenea, au luat parte reprezentanți ai cultelor religioase din municipiu, numeroși credincioși greco-catolici și ortodocși - Ioan Fărcaș, protopop greco-catolic de Târgu-Mureș și Râciu, însoțit de preoți, precum și protopopul ortodox de Târgu-Mureș, pr. Olimpiu Zăhan.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de arh. Dana Miheț, arhitectul-șef al orașului.

Slujba de sfințire a grupului statuar a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Cristian, Episcopul auxiliar al Arhieparhiei Greco-Catolice de Alba Iulia și Făgăraș, asistat de preoți greco-catolici.

“Pe lângă încercarea de a obține drepturile românilor ca și a patra națiune din Dieta Transilvaniei, Școala Ardeleană a avut un merit și mai important. Anume, deschiderea unei posibilități care a ridicat nu numai românii din Transilvania, dar a influențat în mod decisiv formarea națiunii române moderne în spiritul iluminismului german, care contrar iluminismului francez, a dorit reformarea societății prin păstrarea bisericii ca și o componentă de bază a societății moderne” a afirmat, în alocuțiunea sa, Soós Zoltan, primarul municipiului Târgu-Mureș.

Prefectul de Mureș, Mara Togănel, a subliniat, la rândul său, actualitatea idealului corifeilor Școlii Ardelene, acela că “fără a ne ancora puternic în trecutul nostru, nu putem să avem direcții sănătoase pentru viitor”.

Preasfințitul Părinte Cristian, Episcopul auxiliar al Arhieparhiei Greco-Catolice de Alba Iulia și Făgăraș, a prezentat participanților mesajul transmis de Preafericitul Părinte Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, cu ocazia evenimentului de la Târgu-Mureș.

În cadrul manifestării au rostit alocuțiuni: Monica Avram, directorul Bibliotecii Județene Mureș, Nicolae Băciuț, directorul Direcției pentru Cultură Mureș, Cornel Sigmirean, directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane “Gheorghe Șincai” al Academiei Române.

Reamintim că Grupul Statuar “Școala Ardeleană”, situat în Piața Victoriei din Târgu-Mureș reprezintă patru dintre cele mai importante figuri ale iluminismului transilvan: Petru Maior, Samuil Micu, Gheorghe Șincai, Ioan Budai-Deleanu.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu