COȘMARURILE, SEMN PRECOCE AL BOLII PARKINSON

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Birmingham susțin că visele urâte care apar în mod frecvent în rândul persoanelor trecute de vârsta mijlocie ar putea fi un semn precoce al bolii Parkinson.

“Coșmarurile au fost de multă vreme asociate cu diferite boli neurologice, în special în rândul bărbaților, dar studiul nostru este primul care investighează dacă aceste simptome sunt un aver-tisment al bolii Parkinson sau un efect secundar al afecțiunii.

Urmărind starea de sănătate a 3.818 bărbați în vârstă, timp de 12 ani, am descoperit că cei care au experimentat coșmaruri frecvente au avut riscuri de două ori mai mari să dezvolte boala Parkinson, cei mai mulți fiind diagnosticați în primii cinci ani de studiu.

Rezultatele sugerează că adul-ții în vârstă ar putea fi testați pentru Parkinson pe baza conținutului viselor lor. Intervenția timpurie cu un tratament corect ar putea fi de folos pentru a opri o posibilă apariție a simptomelor fizice, cum ar fi tremor, rigiditate sau încetinire a mișcărilor.

Deși trebuie să efectuăm cercetări suplimentare în acest domeniu, identificarea semnificației viselor urâte și a coșmarurilor ar putea indica faptul că persoanele care experimentează schimbări în visele lor la o vârstă mai înaintată, fără niciun declanșator evident, ar trebui să solicite sfatul medicului.

La fel ca și în cazul maladiei Parkinson, multe cercetări se concentrează în prezent pe rolul potențial al somnului în dezvoltarea demenței.

Demența afectează cel puțin 55 de milioane de oameni din întreaga lume, iar numărul crește cu aproximativ 10 milioane în fiecare an. În fapt, acest lucru se datorează faptului că trăim mai mult, iar demența este tot mai probabilă în cazul îmbătrânirii.

Mulți cercetători descoperă conexiuni între somn și demență, somnul fiind un factor care poate fi fie protector, fie riscant pentru sănătatea cognitivă. Efectele somnului asupra sănătății cognitive depind de atributele somnului unui individ, inclusiv de calitatea, cantitatea, frecvența și chiar regularitatea lui”, explică oamenii de știință britanici. (L.P.)

Lasă un comentariu