PE FLUVIILE ȘI RÂURILE TERREI

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Al patrulea din lume după lungime, acest fluviu străbate S.U.A. și se varsă în Golful Mexic printr-o deltă. 2) Al patrulea fluviu din Europa după lungime, izvorește din Cehia, străbate Germania și se varsă în Marea Nordului - Al doilea cel mai lung fluviu din lume și cel mai mare rezervor de apă dulce al Terrei după debitul de apă și bazinul hidrografic, situat în America de Sud. 3) Intrarea în Kings! - Râu în Franța, afluent al Ronului - Malurile râului Todd! 4) Oraș în Turcia, port la Marea Neagră - Nilul nesfârșit! - De dată recentă. 5) În Oder! - “Research Institute of Medical Sciences” (acronim). 6) Râul Indiei, considerat sacru de hinduși, izvorește din Munții Himalaya și se varsă în Golful Bengal printr-o vastă deltă - Cel mai spectaculos lanț muntos din Bulgaria, numit după râul cu același nume. 7) În Dunăre! - Numele a nouă râuri din Marea Britanie - Codrin Dunăreanu. 8) Principala sursă de apă a fluviului Amazon, acest fluviu este al doilea ca lungime din Peru. 9) Fluviu care izvorește din Munții Sudeți (Cehia) și se varsă în Marea Baltică după ce traversează Germania și Polonia - Râu în S.U.A. cu numele sinonim al statului pe care îl străbate, afluent al fluviului Mississippi. 10) Râu în Rusia, afluent al râului Ufa, înghețat în perioada octombrie-aprilie - Râu în sud-estul României, afluent al Dunării la Oltenița, armonios descris de scriitorul Alexandru Vlahuță în “România Pitorească” - În Sava! 11) Important fluviu al Asiei considerat sfânt de hinduși, unul din puținele în care se manifestă mareea și care, la vărsare se contopește cu fluviul Gange, formând cea mai mare deltă din lume.

VERTICAL: 1) Cel mai lung fluviu din Asia de sud-est, cu izvoarele în Podișul Tibet, se varsă printr-o deltă în Marea Chinei de Sud, după ce străbate țările din această zonă a Asiei - Oraș în statul Utah, S.U.A., la sud de fluviul Colorado, locul unde s-au filmat peliculele “Rio Grande” și “Rio Chonchos”. 2) Din neamul ilirilor - Râu în nord-estul îndepărtat al Siberiei (Rusia), înghețat în perioada octombrie-mai. 3) Ștefan Bahluianu - Cel mai important fluviu al Europei centrale care străbate 10 țări și se varsă în Marea Neagră printr-o minunată deltă. 4) Numele a două râuri din România, unul afluent al Oltului și unul afluent al Jiului - Numele a doua personaje biblice. 5) Râu în Columbia Britanică, Canada, cunoscut drept unul din cele mai bune locuri de pescuit din lume - Ieșirea din Storm! 6) Râu în estul Franței care izvorește din Munții Vosgi și se varsă în fluviul Ron, în apropiere de orașul Lyon - Cel mai lung fluviu al Europei care curge în întregime pe teritoriul Rusiei, izvorește în apropiere de Moscova și se varsă în Marea Caspică. 7) “Social Media Marketing Institute” (acronim) - Fluviu care izvorește din Munții Alpi și, după ce traversează Elveția și Franța, se varsă în Marea Mediterană - Emil Pruteanu. 8) “International Aero Engines” (acronim) - Importantă cale de navigație în Europa Centrală și de Vest, cu o frumoasă și cunoscută vale în Elveția și Germania - “Inspectoratul pentru Situații de Urgență” (siglă). 9) Petru Zemeș - Cel mai lung fluviu din lume, situat în nord-estul Africii, care la vărsarea în Marea Mediterană formează o deltă în care locuiește 85% din populația Egiptului - Varianta italiană a celui mai lung fluviu din Italia care, la vărsarea în Marea Adriatică în apropiere de Veneția, formează o deltă care se extinde continuu. 10) Râu în estul S.U.A. care străbate capitala Washington D.C. - Războiul englezilor. 11) Cel mai mare și important fluviu din Pakistan, cu izvoare în Podișul Tibet și vărsarea în Marea Arabiei - Important afluent al Dunării în Croația.

Dicționar: ORDU, ARAH, WAR.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Zodia porcului”, apărut în 18 iunie 2022: CHURCHILL, F, LANA, GOETHE, IL, TG, ROMAN, NAP, HUGO, LE, T, GHICA, G, L, ORBITA, BASO, NOREA, FARUN, D, N, WILDE, CEHAN, COADA, AAA, BEAT, IZ, INDIA, TIGAN.

Lasă un comentariu