UNIVERSITARI TÂRGUMUREȘENI, ÎN PRIM-PLANUL UNOR MANIFESTĂRI ȘTIINȚIFICE DE PRESTIGIU

Distribuie pe:

Recent, la Centrul de Conferințe Sinaia, a avut loc - în format hibrid-online - cel de al 48-lea Congres al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI), prilej de re-afirmare a valorii, competenței și prestigiului de care se bucură școala medicală târgumureșeană.

După ceremonia de deschidere a manifestării, desfășurată în organizarea prof. dr. Șerban Bubenek, președintele SRATI, prima zi a congresului a adus în prim-plan universitari din Târgu-Mureș, în două sesiuni foarte interesante, legate de calitate în Anestezia și Terapia Intensivă (ATI) și de biomarkerii care pot conferi un plus de valoare practicii clinice a acestei specialități.

Prima sesiune - despre siguranță și calitate în ATI - a fost moderată de prof. univ. dr. Sanda Maria Copotoiu (Târgu-Mureș), în cadrul unor dezbateri despre ceea ce reprezintă, de fapt, calitatea și modul în care aceasta poate adăuga valoare, scăzând, în același timp, costurile medicale. Ulterior, în sesiunea privind biomarkerii în ATI, moderată de prof. dr. Leonard Azamfirei (Târgu-Mureș) și conf. dr. Bianca Grigorescu (Târgu-Mureș), a fost prezentată o lucrare foarte interesantă despre microbiomul pulmonar în ARDS (sindromul de detresă respiratorie acută). ARDS este o afecțiune severă cauzată de un răspuns inflamator exagerat al organismului, ca reacție la diverși factori, ce rezultă din deteriorarea alveolelor pulmonare și endoteliului adiacent, rezultatul fiind formarea de membrane poroase, care nu mai permit schimbul gazos corect. În ciuda dezvoltării semnificative a terapiilor medicale în ultimii ani, în cazul ARDS nu există încă o terapie țintă, astfel, supraviețuirea rămânând scăzută. Studii recente arată că, la pacienții critici, microbiomul pulmonar (entitate descoperită recent, în contextul în care se credea că plămânii sunt sterili) este grav afectat, ceea ce perpetuează inflamația alveolară și sistemică. În mod normal, microbiomul se formează prin inhalare și este reprezentat de bacterii anaerobe non- patogene din căile aeriene superioare. Acesta este afectat în primele 48 de ore de la inițierea ventilației mecanic, suferind schimbări care influențează sau sunt legate de dezvoltarea ARDS. Astfel, conf. dr. Bianca Grigorescu (Târgu-Mureș) a arătat că a fost observată o prevalență a bacteriilor intestinale în microbiomul pulmonar al pacienților cu ARDS de cauză septică, dar, la acest nivel există și streptococii și stafilococii, toate aceste bacterii fiind asociate cu creșterea mortalității.

În continuare, dr. Judit Kovacs, șef de lucrări (Târgu-Mureș), a prezentat biomarkerii evaluatori ai funcției cardiace la bolnavii critici, iar prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST “George Emil Palade” din Târgu-Mureș, a vorbit despre biomarkerii din sepsis.

Dr. MIRCEA GHERMAN, medic specialist de medicină generală

Lasă un comentariu