VATICANUL A PUBLICAT MII DE SCRISORI ALE EVREILOR CARE SOLICITAU AJUTORUL PAPEI PIUS AL XII-LEA

Distribuie pe:

Zilele trecute, Vaticanul a publicat pe internet mii de scrisori adresate Papei Pius al XII-lea (1939-1958) de către evrei europeni care îi solicitau ajutorul în fața persecuțiilor naziste din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează AFP. În total, aproximativ 40.000 de fișiere digitale repartizate în 170 de fonduri vor putea fi consultate pe site-ul Sfântului Scaun, majoritatea fiind disponibile de joi.

În martie 2020, Vaticanul deschisese deja cercetătorilor 120 de fonduri și serii de arhive istorice despre Pius al XII-lea, acuzat de unii că ar fi păstrat tăcerea în timpul exterminării a șase milioane de evrei. Vaticanul îi ia apărarea lui Pius al XII-lea, afirmând că acesta a salvat numeroși evrei ascunzându-i în instituții religioase și că tăcerea sa a fost menită să nu le înrăutățească situația.

Această nouă punere la dispoziția publicului, cerută de Papa Francisc, le va permite urmașilor expeditorilor “să găsească urme ale rudelor lor în orice parte a lumii”, a explicat monseniorul Paul Gallagher, responsabil cu relațiile, cu statele.

Solicitările, venite din toată Europa, vizau obținerea de vize sau de pașapoarte, obținerea azilului, sprijinirea reunirii familiilor sau obținerea de informații despre cei deja deportați. În unele cazuri, cei care scriu papei fac apel la ajutor pentru a fi eliberați din lagărele de concentrare. În cele mai multe cazuri însă, soarta celor care solicită ajutor rămâne necunoscută, a precizat Vaticanul.

(Agerpres)

Lasă un comentariu