MINISTRUL APĂRĂRII LA MIERCUREA CIUC: “RESPECTĂM MINORITATEA ȘI VREM CA ȘI NOI SĂ FIM RESPECTAȚI ȘI SIMBOLURILE NOASTRE SĂ FIE RESPECTATE”

Distribuie pe:

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a declarat, duminică seara, la Miercurea-Ciuc, în contextul participării la manifestarea dedicată Zilei Drapelului Național, că tricolorul nu jignește și nu separă, ci ar trebui să unească, punctând că este nevoie de respect reciproc în relația dintre minoritate și majoritate.

“Nu am venit aici să enervăm pe nimeni, nu am venit aici să facem o sărbătoare ostentativă. Este pur și simplu o sărbătoare de suflet și știu că pentru dumneavoastră, cei de aici, este mult mai puternic simțită, pentru că sentimentul patriotic este mult mai bine simțit aici decât la București sau în alte locuri, acolo unde românii sunt majoritari”, a declarat Vasile Dîncu.

“Ceea ce am transmis aici este că statul român respectă minoritatea maghiară, dar, în același timp, cerem respect pentru simbolurile noastre cele mai importante. Cerem un lucru minim: acela de reciprocitate. Respectăm minoritatea și vrem ca și noi să fim respectați și simbolurile noastre să fie respectate”, a spus Vasile Dîncu.

Acesta a vorbit și de trauma pe care o simt atât românii, cât și maghiarii din zonă și a amintit de educația națională pozitivă pe care România o dorește, cea bazată pe res-pectul pentru ceilalți.

“Maghiarii resimt o traumă care este una istorică, indusă, nostalgia unor imperii demult moarte, și românii, sigur, se simt aici dezavantajați pentru că nu au reprezentanți în administrație, pentru că uneori sunt agresate simbolurile lor și acesta, după părerea mea, în secolul XXI, este un lucru care nu este normal. Noi vrem o educație națională pozitivă în care respectul pentru celălalt este o condiție a respectului pentru sine”, a mai spus ministrul Apărării.

Vasile Dîncu și-a exprimat bucuria că a fost prezent duminică în patru localități din Harghita (Gălăuțaș, Corbu, Tulgheș și Miercurea-Ciuc) și că a adus un mesaj de încurajare pentru românii din zonă. Manifestarea care a avut loc la monumentul Ostașului Necunoscut din centrul orașului a cuprins sfințirea tricolorului național și ridicarea sa pe catarg, precum și defilarea Gărzii de Onoare.

La finalul evenimentului, ministrul Apărării a oferit o insignă cu tricolorul național unui copil al unui militar, iar el a primit, la rândul său, de la Alexandra Țifrea, coordonatoarea Grupului Șezătoare la Miercurea-Ciuc, însemne cusute în culorile tricolorului.

(Sursa: Agerpres)

Lasă un comentariu