CU SPRIJINUL GUVERNULUI UNGAR, ÎN TRANSILVANIA A FOST CREATĂ O STRUCTURĂ EDUCAȚIONALĂ MAGHIARĂ COMPLETĂ, DE LA GRĂDINIȚĂ PÂNĂ LA UNIVERSITATE

Distribuie pe:

Sâmbătă, 25 iunie, la Miercurea Nirajului a fost inaugurat Centrul de zi romano-catolic pentru preșcolari, Casa “Márton Áron”, prilej cu care Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naționale al Cancelariei prim-ministrului ungar, a declarat pentru MTI că, datorită Programelor de dezvoltare a grădinițelor din Bazinul Carpatic, a fost creată și consolidată o structură educațională, în limba maghiară completă.

Potrivit oficialului ungur, numărul investițiilor (renovări și construcții noi), realizate în Bazinul Carpatic prin programul de dezvoltare a gră-dinițelor, lansat în urmă cu 5 ani și jumătate de Secretariatul de Stat pentru Politici Naționale, se apropie de 1.000. În Transilvania, în cadrul programului au fost construite 103 grădinițe noi și renovate 376 de grădinițe, cu o investiție totală de aproximativ 33 de miliarde de forinți (82,21 milioane euro).

“Este bine să vedem aceste realizări. Dacă ar fi să scriem pe câte o pagină toate realizările pe care le-am făcut în ultimii 12 ani - și mă refer doar la investiții, nu la programe, ci la renovări și investiții finalizate, palpabile - atunci am putea citi o carte sau o publicație de 100.000 de pagini”, a declarat secretarul de stat.

Casa “Márton Áron”, situată în curtea bisericii romano-catolice din Miercurea Nirajului, a obținut o finanțare din partea statului ungar în valoare de 205 milioane de forinți (peste 510.000 euro). Imobilul are două săli pentru activități, două dormitoare, o cameră medicală, o bucătărie și o baie, astfel fiind create condițiile moderne pentru educația și îngrijirea copiilor preșcolari.

Tot în cadrul Programului de dezvoltare a grădinițelor din Bazinul Carpatic, a fost construită o creșă reformată în Miercurea Nirajului, care a fost inaugurată anul trecut.

Prezent, sâmbătă, la festivitatea de absolvire a celei de a 21-a promoții a Universității Sapientia, Potápi a declarat că cel mai mare succes al acestei instituții de învățământ este acela că “realizările sale servesc supraviețuirii co-munității maghiare din Transilvania și îi încurajează pe maghiari să-și caute fericirea în țara lor natală”.

Secretarul de stat a felicitat cadrele didactice și studenții universității pentru faptul că instituția de învățământ superior a obținut cel mai înalt calificativ profesional “grad de încredere ridicat” din partea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) și a promis că Guvernul ungar va continua să susțină realizarea lucrărilor mari de construcție, cât și asigurarea resurselor financiare pentru funcționare.

“Dacă comunitatea Universității Sapientia va rămâne pe plaiurile natale, putem presupune că și-a găsit locul aici și că este fericită și mulțumită de ceea ce oferă astăzi Transilvania. Rezultatele recensământului din acest an vor fi, de asemenea, un indicator important în acest sens”, a declarat Potápi, care a precizat că datele recensământului privind etnia, limba maternă și confesiunea vor oferi un indicator despre cât de mulțumiți sunt în țara lor natală maghiarii din Transilvania, din Partium și din Banat.

“Scopul nostru este ca națiunea maghiară să aibă succes, să fie fericită și mulțumită pe plaiurile natale. Din partea Guvernului ungar putem sprijini dăinuirea pe plaiurile natale prin construirea unui sistem instituțional puternic. Cu ajutorul creșelor și grădinițelor, până la universități, acest lucru va ajuta noua generație să crească într-un mediu în care se vorbește limba maternă, să învețe despre cultura sa și să dobândească cunoștințe competitive”, a declarat politicianul ungur, încurajându-i totodată pe absolvenți să descopere frumusețile plaiurilor natale, care îi atrag pe toți maghiarii în Transilvania.

Calificativul profesional obținut conferă și o obligație, a declarat Márton Tonk, rectorul Universității Sapientia, un nivel pe care universitatea trebuie să-l mențină acum pentru a se asigura că aula sa va fi plină de studenți și peste zeci de ani. Acesta a spus că Universitatea Sapientia, ca instituție care se concentrează pe maghiarii din Transilvania, este o universitate “regională”, dar nu-și poate permite să rămână doar la acest nivel din punct de vedere profesional, științific și în ce privește cercetarea, deoarece performanțele sale vor fi întotdeauna comparate cu cele ale universităților din România și din Europa.

Episcopul reformat de Ardeal, Béla Kató, președintele Fundației Sapientia, care a înființat universitatea, a declarat în cadrul ceremoniei că scopul fondatorilor (bisericile maghiare istorice din Transilvania) a fost acela de a le oferi maghiarilor din Transilvania, în țara lor natală, un învățământ superior complet și de a forma o intelectualitate maghiară recunoscută în Europa, care să poată întemeia viața comunitară, economică și culturală a acestei regiuni. Pentru a-și îndeplini misiunea, Sapientia a primit de la Guvernul ungar în mod continuu și programat tot ceea ce a avut nevoie, a subliniat președintele fundației.

Universitatea Sapientia și Universitatea Creștină Partium de la Oradea sunt susținute anual de statul ungar cu 4,5 miliarde de forinți (11,21 milioane euro). Înființată în anul 2001, instituția are în prezent 2.245 de studenți care studiază la 32 de programe de studiu de licență și 12 programe de studiu de masterat (I.S.)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu