TÂRGUL FETELOR DE LA GURGHIU, TRADIȚIE DE PESTE 100 DE ANI

Distribuie pe:

La sfârșitul săptămânii trecute, pe Platoul de lângă Pădurea Mocear din Gurghiu, s-a desfășurat Târgul Fetelor, obicei tradițional de peste 100 de ani, în organizarea Primăriei Comunei Gurghiu, Consiliului Local Gurghiu, în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș.

Târgul Fetelor este un obicei a cărei origine se cunoaște din scrierile cu caracter cultural istoric. În 1880, prințul Rudolf al Austriei organizează la Gurghiu

“Festivalul de artă populară”, în curtea castelului din localitate, târgul de fete făcând parte din acest târg mai mare. Din 1970 se organizează pe platoul de lângă pădurea Mociar.

Numele derivă de la faptul că aici se întâlneau tinerii și tinerele din satele și văile învecinate comunei de azi, prilej de prietenie sau chiar de iubire, culminând de multe ori prin căsătorie. Pentru mame, acesta era un bun prilej de a-și arăta fetele de măritat, iar pentru flăcăi de a-și alege viitoarea nevastă. Aici se aduna lumea de pe toată valea pentru “joc și voie bună”, muzicanții și comercianții organizau locuri speciale, unde se vindeau dulciuri, mâncare, haine, dar și nelipsitele jucării pentru copii.

Sâmbătă seara, în preambulul târgului, în satul Cașva a avut loc strigătul fetelor peste sat. Conform tradiției, există mai multe momente ale manifestării: cel din casa fetelor de măritat, prezentarea fetelor în târg, oferirea puiului târgului fetelor de către flăcăi, introducerea turtei dulci în traistă de către fată (acest gest arătând că flăcăul este alesul).

Programul artistic a început duminică, la ora 11.00, cu o nuntă alegorică, iar pe scenă au urcat artiști și ansambluri locale, dar și Ansamblul Artistic Profesionist “Mureșul”, Ciprian și Mihaela Istrate cu ceterașii și alți artiști îndrăgiți.

“Obiceiul târgului este să vină oamenii să mănânce și mici, să bea o bere, un suc, băieții să cumpere fetelor turtă dulce, să le dea pe hintă, și după care să întemeieze o căsnicie”, a declarat Laurențiu Boar, primarul comunei Gurghiu, pentru Radio Son Reghin.

“Nu știm câte fete au fost «târguite» anul acesta, dar știm sigur că tradițiile se păstrează la Gurghiu. Felicitări organizatorilor, pentru că atâta vreme cât au loc aceste evenimente, se menține viu patrimoniul cultural fasci-nant al Văii Gurghiului”, a declarat, pentru “Cuvântul liber”, deputatul Dumitrița Gliga, prezentă la eveniment.

În cadrul evenimentului au fost premiate și cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsnicie. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu