CINEMATOGRAFUL DIN SĂRMAȘU VA DEVENI CASA DE CULTURĂ “OVIDIU IULIU MOLDOVAN”

Distribuie pe:

- Primăria a achiziționat și casa în care a copilărit actorul, aceasta urmând să devină Casă Memorială și intenționează ca pe viitor să organizeze și un festival de teatru și film la Sărmașu -

Primăria Sărmașu va transforma clădirea cinematografului din localitate într-un obiectiv cultural modern, Casa de Cultură “Ovidiu Iuliu Moldovan”. Investiția va fi realizată din bani europeni prin proiectul “Îmbunătățirea calității vieții populației din orașul Sărmașu prin reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Casei de cultură Sărmasu și modernizarea spațiului public adiacent”, valoarea acestuia fiind de 5.266.000 lei.

Sărmășenii vor cinsti astfel memoria marelui actor născut și crescut în localitatea lor. Ovidiu Iuliu Moldovan s-a născut în data de 1 ianuarie 1942, la Vișinelu (pe atunci comuna Sărmașu, astăzi oraș) și s-a stins din viață în 12 martie 2008, la București. A jucat în aproape 50 de filme și în zeci de roluri în piese de teatru, teatru TV și teatru radiofonic, având la activ și circa 80 de emisiuni de poezie.

Actorul a fost distins cu Ordinul “Steaua României”, în grad de cavaler, conferit post-mortem la 15 martie 2008, prin decret al președintelui României de la acea vreme, Traian Băsescu, și cu Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor.

Primăria Sărmașu a mai făcut un demers cultural important prin achiziționarea de la fratele îndrăgitului actor a casei din satul Vișinelu, în care a copilărit, aceasta urmând să devină Casă Memorială. “După înființarea Asociației Fiii Satului Vișinelu, Primăria Sărmașu a alocat, în acest an, un buget de 30.000 de lei, în urma negocierii cu fratele actorului. Consiliul Local este dispus să sprijine și reabilitarea casei, dar este nevoie de mult mai mult, pentru că dorim să organizăm aici un festival de teatru și de film”, a declarat Valer Botezan, primarul orașului Sărmașu.

“Județul Mureș nu are încă o casă memorială. Am încercat, de mai bine de un deceniu, să-i convingem pe moștenitori că destinația cea mai potrivită pentru această casă este cea a memoriei culturale. Casa trebuie reabilitată, trebuie adunate bunuri legate de Ovidiu Iuliu Moldovan, de la Teatrul Național din Timișoara, unde a debutat, apoi Teatrul Național din București, studiourile de film și Televiziunea Română, pentru recuperarea trecutului”, a declarat Nicolae Băciuț, directorul Direcției de Cultură Mureș.

După achiziționarea casei copilăriei lui Ovidiu Iuliu Moldovan, în interiorul acesteia au fost descoperite o serie de documente, scrisori, un costum de scenă, fotografii, poezii, o serie de texte scrise de mână, unele bătute la mașina de scris, pe care actorul le-a depozitat acolo în timpul vieții.

Toate documentele au intrat în custodia Direcției de Cultură Mureș, până la reabilitarea casei și, eventual, a bucătăriei de vară care se află în acea curte.

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu