“ANALFABEȚII SECOLULUI 21 NU VOR FI CEI CARE NU ȘTIU SĂ CITEASCĂ ȘI SĂ SCRIE...”

Distribuie pe:

În urmă cu șase ani, a trecut în veșnicie scriitorul și futurologul american Alvin Toffler. Cărțile sale au uluit și adeseori au schimbat percepția asupra lumii în care trăim, au influențat lideri ai lumii și s-au vândut în milioane de exemplare: “Șocul viitorului”/1970, “Al treilea val”/1980, “Puterea în mișcare”/1990, “Război și anti război”/1995, “Crearea unei noi civilizații”/1995, “Avuția în mișcare”, “Alvin și Heidi Toffler”/2006.

În cartea sa “Șocul viitorului”, publicată în 1970, a anticipat dezvoltarea clonării, popularitatea și influența calculatoarelor personale, inventarea internetului, a televiziunii prin cablu și a telecomunicațiilor. În lucrarea “Al treilea val”, în 1980, în timp ce descrie primul și al doilea val ca revoluțiile agricole și industriale, “al treilea val”, o frază pe care a inventat-o, reprezintă actuala informație, revoluția bazată pe calculator.

Alvin Toffler a consacrat expresia “supraîncărcare informațională”, care este posibil să-l facă pe individ incapabil de a prelucra imensul volum informațional, fiind astfel expus și vulnerabil în fața acțiunilor concertate de manipulare și dezinformare.

A susținut că știința și tehnologia se vor dezvolta într-un ritm atât de rapid, încât cei mai mulți oameni nu vor putea să “digere” acest aflux de informații și vor fi tentați să se “deconecteze” de la acest ritm de viață mult prea trepidant.

Pentru următoarele patru decenii, Alvin Toffler afirmă că un număr tot mai mare de oameni își vor cultiva propriile legume și își vor produce singuri alimentele, pentru a depinde tot mai puțin de marii producători și distribuitori din industria alimentară.

Internetul de mare viteză va deveni o veritabilă normă în domeniu, iar videoconferințele, devenite deja o practică curentă în zilele noastre, le vor permite angajaților din viitor să nu mai meargă la birou și să lucreze din orice colț din lume.

Unul dintre cele mai renumite citate ale sale este: “Analfabeții secolului 21 nu vor fi cei care nu știu să citească și să scrie, ci aceia care nu pot să învețe, să se dezvețe și să învețe din nou”.

Scriitorul și futurologul american Alvin Toffler a decedat la 27 iunie 2016, în Los Angeles, la vârsta de 87 de ani.

MARIUS PAȘCAN

Lasă un comentariu