GRUP DE REFUGIAȚI UCRAINENI ÎN “VACANȚĂ” ÎN TABĂRA LĂPUȘNA

Distribuie pe:

Tabăra de la Lăpușna va găzdui, timp de câteva zile, un grup de refugiați din Ucraina. Aceștia au ajuns în tabără în cursul zilei de marți.

Primarul comunei Ibănești, Dan Vasile, a declarat pentru “Cuvântul liber” că pe parcursul acestei veri vor fi cinci serii de refugiați ucraineni, a câte 30-40 de mame cu copii, care se vor caza în Tabăra Lăpușna. “Refugiații ucraineni care se află în județul Mureș nu interacționează între ei chiar dacă se cunosc. Sunt oarecum izolați unii față de alții, fiind cazați în diferite zone ale județului. Venind aici în tabără au posibilitatea de a sta împreună, de a schimba informații în limba lor, iar cei mici de a petrece, practic, câteva zile de vacanță”, a spus Dan Vasile. Acesta a mai precizat că din donații ale ibăștenilor, dar și cu ajutorul primăriei și a consiliului local s-au strâns fonduri pentru a cumpăra medicamente refugiaților. Aceștia beneficiază din partea statului român de bani pentru hrană și produse de igienă, însă nu primesc bani pentru medicamente.

Mâine, în Tabăra Lăpușna va fi organizată o masă câmpenească la care vor participa 150 de oameni, refugiați și localnici. “Se vor servi produse culinare locale, tradiționale, dar și mâncare cu specific ucrainean pregătită de mamele refugiate. Astfel va avea loc și un schimb cultural între noi și cei din Ucraina”, a mai spus primarul comunei Ibănești.

Tabăra Lăpușna, este pusă la dispoziție gratuit de primărie printr-un parteneriat încheiat între Asociația Suryam - Primăria Ibănești - Societatea Română de Crucea Roșie - Filiala Mureș.

Coordonatorii proiectului Mureș Hub - Centrul unic de integrare și asistență socială a refugiaților din județul Mureș (finanțat de Marea Britanie, cu sprijinul Oxfam și Fundația Comunitară Mureș) au descris primele impresii din Tabăra Lăpușna, spunând: “o oază de liniște și aer curat, așa putem descrie Tabăra Lăpușna din munții Gurghiului, pusă la dispoziție cu amabilitate de primăria Ibănești pentru a petrece câteva zile de odihnă, pline de activități recreative. Dl. primar Dan Vasile Dumitru ne-a întâmpinat cu frumoase cuvinte de prietenie, iar în Tabără, o gustoasă limonadă ne-a fost oferită de gazdele primitoare. Activitățile din prima zi sunt marcate de joaca copiilor, de la baloanele de săpun, meciurile de fotbal, avioanele lansate cu putere pe adierea vântului, dar și diferitele jocuri de atenție sau baseball.” (D.B.)

Sursa foto: Mures Hub

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu