RECOMANDĂRI PENTRU EVITAREA APARIȚIEI TOXIINFECȚIILOR ALIMENTARE ÎN PERIOADELE CU TEMPERATURI RIDICATE

Distribuie pe:

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă populației ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenție modului în care păstrează sau prepară alimentele și a locurilor de unde acestea sunt cumpărate. Astfel, consumatorilor li se recomandă:

- să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;

- să nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri și condiții necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul mașinilor etc.), cu atât mai mult în cazul alimentelor ușor perisabile - carne, pește, ouă, lapte și produse lactate;

- să aleagă alimentele cu atenție, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate;

- să ia în considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele ce necesită păstrare la rece;

- să verifice prospețimea în momentul achiziționării - să nu cumpere alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistența modificată sau care prezintă mucegai pe suprafață;

- să nu cumpere produse care poartă indicațiile “păstrați la frigider”, “păstrați la rece” sau “păstrați în congelator” și care nu au fost depozitate în condiții de refrigerare sau congelare.

- cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală să fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte și ouăle, la o temperatură de refrigerare de preferință între 0 grade C+4 grade C și separat, în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -18 grade C;

- să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider și să le mențină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;

- să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite;

- produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior;

- să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;

- să spele bine fructele și legumele înainte de a le depozita în frigider și înainte de a le consuma.

Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor, apelând gratuit, din orice rețea de telefonie, numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787.

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară ANSVSA

Lasă un comentariu