EVENIMENT CULTURAL DE PRESTIGIU DEDICAT CĂRȚII, LA DEDA

Distribuie pe:

Un om de cultură, un om al vredniciei și al învrednicirii este domnul profesor Gheorghe Dărăban din Deda, care, de o viață întreagă, seamănă sămânța învățăturii prin pasiunea pentru carte, pentru lectură, pentru frumos și valoare. Cultură înseamnă cunoștințe și, mai precis, ansamblu de cunoștințe. Erudiția și cultura în general, dacă nu sunt asociate și cu omenia, cu cinstea și corectitudinea, cu respectarea unui cod moral, pot sugera lipsuri care le pot pune la îndoială. Gheorghe Dărăban e un dascăl de prestigiu și un om de cultură complet, care întruchipează în persoana sa și valorile umane, morale, sociale, care îl fac demn de respect, prețuire, apreciere. Dânsul e dincolo de incertitudini și de întrebări, pentru că soluția sa este iubirea de oameni și iubirea de carte, care îl înnobilează și îl înalță definitiv în ochii societății contemporane, oferindu-i, totodată, un loc de cinste în perspectiva posterității. El te învăluie în prietenie, în iubire, te încălzește, te luminează, te pune în legătură cu cartea, oferindu-ți, prin acest lucru, clipe sublime și înălțătoare.

Un moment extrem de important pentru istoriografia românească, în special cea transilvăneană, îl constituie apariția cărților Oameni de seamă ai comunei Deda, volumele I și II, autor fiind distinsul profesor dedean Gheorghe Dărăban, care, prin acest demers cultural deosebit, își continuă preocupările cărturărești ale domniei sale, precum și munca de cercetare a trecutului, pentru a scoate în evidență adevărul istoric, dar de a reliefa, totodată, și valorile prezentului.

Vineri, 24 iunie 2022, de la ora 14.00, la Căminul Cultural din Deda a avut loc lansarea celor două volume amintite mai sus, prin care profesorul Gheorghe Dărăban aduce un frumos prinos de cinstire elitei dedene.

Evenimentul s-a dovedit a fi unul de mare anvergură, fiind prezenți mulți dintre cei care se regăsesc în paginile celor două volume din respectivele lucrări, sau urmași ai acestora. Au fost prezenți oameni din partea locului, dar și din alte părți din țară, precum: Galați, Oradea, Bistrița etc. Despre cele două volume au susținut alocuțiuni și expuneri: Lucreția Cadar, primarul comunei Deda; Gavril Pașcan, fost primar al comunei Deda; prof. Gheorghe Florea, fost director al Școlii Generale din Bistra Mureșului; dr. Călina Mihalcu Lazarovici din Galați; prof. Ioan Marcu, director adjunct al Liceului Tehnologic “Ioan Bojor”

Reghin; prof. Leon Crișan, fost director al Școlii Generale din Lunca Bradului; jurist Iosif Ghidiu Puiu; prof. Liliana Covrig, director adjunct al Liceului Tehnologic “Vasile Netea” Deda; prof. dr. Raluca Lazarovici Vereș din Oradea; Valerica Pârlea; prof. dr. Florin Bengean, directorul Bibliotecii Municipale “Petru Maior” Reghin, care a fost și moderatorul evenimentului și care a semnalat, totodată, și apariția cărții Tradiție, Cultură, Spiritualitate în Deda și împrejurimi, volumul X, care a văzut de curând lumina tiparului.

În expunerea domniei sale, prof. Gheorghe Dărăban a vorbit despre munca depusă la realizarea acestor volume, despre valoarea oa-menilor comunei Deda, mulțumind, totodată, tuturor celor care i-au oferit sprijinul, sub diferite forme, la realizarea acestor volume.

Personalitățile cuprinse în cărțile profesorului Gheorghe Dărăban Oameni de seamă ai comunei Deda, volumele I și II, sunt împodobite cu atâtea realizări, de la înălțimea cărora pot privi cu deplină bucurie spre anii cei mulți în care au trudit cu maximă osârdie, cu seriozitate, perseverență și înțelepciune. Numele lor va rămâne permanent legat de marile lor realizări, pe care le-au înfăptuit pe diverse planuri, realizări care sunt multe și importante.

Oamenii de seamă, la care se referă aceste volume, au avut, sau au și în prezent, o viață trăită în necontenită și stăruitoare muncă. Personalitățile cuprinse în aceste volume s-au impus în societate prin muncă, din care au făcut un altar pe care s-au jertfit necontenit. Privind asupra vieții bogate în fapte și învățăminte a acestor oameni, putem constata cu ușurință că aceasta este o viață de dăruire continuă pentru toate instituțiile în care ei s-au format, au activat de-a lungul vremii și unii activează și astăzi cu același deplin succes și devotament, instituții pe care le-au slujit, și unii o fac și în prezent, cu cinste, omenie, dreptate și demnitate. Apreciem la acești oameni dăruirea, elanul și priceperea cu care au slujit de-a lungul timpului, și unii o fac și în prezent cu aceeași ardoare, responsabilitate și talent, societatea românească în care se desfășoară.

Aducem cuvânt de felicitare, însoțit de omagiul nostru de cinstire și prețuire autorului acestor volume, profesorului Gheorghe Dărăban din Deda, care s-a preocupat ca acestea să poată vedea lumina tiparului în condiții dintre cele mai bune. Îl felicit pentru seriozitatea și rigurozitatea de care a dat dovadă și de data aceasta, ca și cu alte multe ocazii similare și îi urez mult succes în activitatea viitoare a domniei sale. În cadrul învățământului românesc, domnia sa rămâne o figură reprezentativă, se distinge ca fiind tipul profesorului apostol.

Deda, frumoasa așezare de la poalele Călimanilor și de pe malul drept al Mureșului, se distinge ca fiind cea mai importantă comunitate de pe Valea Mureșului Superior, acest ținut mirific și binecuvântat de Dumnezeu cu atâtea frumuseți. Deda este acel loc binecuvântat, un loc unde se îmbină armonios frumusețea locurilor cu hărnicia și bunătatea oamenilor, atât a celor din trecut, cât și a celor de azi.

FLORIN BENGEAN

Lasă un comentariu