EXPUNEREA LA LUMINĂ PE TIMPUL SOMNULUI, RISC DE BOLI GRAVE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Northwestern din Chicago, citați de descopera.ro, susțin că prezența luminii (chiar și foarte slabă) în dormitor perturbă somnul, crescând riscul unor probleme grave de sănătate la adulții în vârstă.

“Oamenii ar trebui să facă tot posibilul să evite sau să reducă la minimum cantitatea de lumină la care sunt expuși în timpul somnului. Mai întâi, am examinat rolul luminii în somnul adulților sănătoși în vârstă de 20 de ani și am constatat că dormitul, timp de o singură noapte, cu o lumină slabă, cum ar fi un televizor cu sunetul oprit, a crescut glicemia și ritmul cardiac al acestora.

Un ritm cardiac ridicat pe timp de noapte s-a dovedit a fi un factor de risc pentru viitoarele boli de inimă și pentru moartea timpurie, în timp ce un nivel mai ridicat al glicemiei este un semn de rezistență la insulină, care poate duce în cele din urmă la diabet de tip 2.

Lumina slabă a pătruns în pleoape și a perturbat somnul tinerilor adulți, în ciuda faptului că participanții dormeau cu ochii închiși. Cu toate acestea, chiar și acea cantitate infimă de lumină a creat un deficit de somn cu unde lente și de somn cu mișcare rapidă a ochilor, etapele somnului în care are loc cea mai mare parte a reînnoirii celulare.

În studiul recent, ne-am concentrat pe persoanele în vârstă, care prezintă deja un risc mai mare de diabet și boli cardiovasculare. Am dorit să vedem dacă există o diferență în frecvențele acestor boli legate de expunerea la lumină pe timp de noapte.

Astfel, am dotat 552 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 63 și 84 de ani cu câte un actigraf (un mic dispozitiv purtat ca un ceas de mână care măsoară ciclurile de somn, mișcarea medie și expunerea la lumină).

Am măsurat, de fapt, cantitatea de lumină la care este expusă persoana cu un senzor pe corp și am comparat acest lucru cu activitatea de somn și de veghe pe o perioadă de 24 de ore, obținând în acest fel date cu adevărat obiective.

Am fost surprinși să constatăm că mai puțin de jumătate dintre bărbații și femeile care au participat la studiu au dormit în mod constant în întuneric timp de cel puțin cinci ore în fiecare zi.

În schimb, mai mult de 53% au avut mai puțină sau mai multă lumină în timpul nopții în cameră, iar aceștia au fost cei mai predispuși să aibă diabet, obezitate sau hipertensiune”, afirmă oamenii de știință americani. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu