ASTA SE ÎNTÂMPLĂ CÂND URȘII SUNT MAI PRESUS DE OAMENI! ANIMALE DOMESTICE UCISE DE URȘI ÎN SÂNGEORGIU DE MUREȘ ȘI VOIVODENI

Distribuie pe:

Marți, primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, Sófalvi Szabolcs, anunța faptul că în noaptea de luni spre marți, un urs a intrat într-o gospodărie din satul Cotuș și a omorât doi porci, iar unul l-a luat cu el în pădure. “A intervenit jandarmeria, poliția și o vreme, chiar și după incident, au mai patrulat în zonă cu semnale acustice. La fel vor proceda și în următoarele nopți, dar rugăm localnicii să evite circulația după lăsarea serii și să sune de îndată la 112 dacă observă urs în zonă”, a scris primarul pe pagina sa de facebook. Acesta a mai precizat că a fost convocat, în regim de urgență, comitetul special pentru a demara procedurile legale de relocare sau de extragere a ursului prin diferite metode, precum și comisia de constatare a pagubelor.

La sfârșitul săptămânii trecute, un urs a dat iama într-o stână din zona Voivodeni, unde a rănit și ucis câteva oi. Ciobanul a reușit să-l alunge, însă după o zi, duminică, ursul a revenit și a ucis alte oi. În total, ursul a ucis patru oi și un berbec. Ciobanul a alertat autoritățile, Primăria și asociația de vânătoare, care a organizat, începând de seara următoare, pânde pentru alungarea ursului. Radio Târgu Mureș a relatat mai pe larg despre incident, prezentând declarația primarului din Voivodeni, Vasile Boer, care spunea că urșii provoacă panică în rândul sătenilor, mai ales atunci când intră până în centrul satului. Ciobanul păgubit declara pentru postul de radio târgumureșean că “statul ar trebui să facă ordine cu urșii, s-a lăsat tare după urși, prea mulți urși sunt, și în București deja este urs. Nu se poate rări din ei? Pentru un urs ca să îl împuște, trebuie să fi omorât cinci oameni”. În județul Mureș, în luna iunie au fost emise peste 13 mesaje de avertizare prin sistemul RO-Alert, care semnalau prezența urșilor periculoși pentru oameni. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu