CUM NE FACEM SINGURI VIAȚA GREA...

Distribuie pe:

Psihologul Ioana Marinescu, consilier acreditat pentru dezvoltare personală și membru în grupul de suport pentru divorț, citat de csid.ro, susține că, uneori, modul în care reacționăm la factorii de stres echivalează cu un comportament de autosabotaj.

“Cu toții avem momente în care ne lipsește răbdarea, ne vărsăm nervii pe oameni care nu au nicio vină sau provocăm conflicte inutile și stres mintal, care ne întunecă judecata. Pentru unii, astfel de episoade sunt ocazionale, alții însă fac din autosabotaj un stil de viață, creând continuu stres mintal și emoțional, fără a fi conștienți”, afirmă cunoscutul psiholog, prezentând, totodată, comportamentele nocive care ne aduc stres, dar și modul în care le putem opri.

Nerăbdare și ostilitate - Oamenii cu acest tip de comportament au o atitudine grăbită și îi tratează pe ceilalți cu ostilitate. Reacțiile specifice acestui tip de comportament aduc stres emoțional și conduc la deteriorarea relațiilor din pricina agresivității nejustificate.

Aceste persoane nu văd soluțiile simple la probleme, deoarece nu acordă suficientă atenție detaliilor și astfel creează probleme mai mari.

Din cauza stresului amplificat, persoanele cu aceste trăsături experimentează deseori probleme de sănătate.

Gânduri negative la adresa propriei persoane - Modul în care vorbim cu noi înșine (format, în general, în timpul copilăriei) ne poate urmări de-a lungul vieții și ne poate afecta felul în care abordăm orice tip de probleme în viață.

Cei care se raportează negativ la sine și își atribuie cuvinte urâte nu mai pot vedea obiectiv situațiile și ajung să intre într-un cerc vicios al stresului.

Păstrând un jurnal și folosind alte instrumente pentru a deveni mai conștient de vocea ta interioară, folosind afirmații pozitive și înconjurându-te cu energie pozitivă, poți schimba lucrurile în bine și poți experimenta mult mai puțin stres mintal și emoțional în viața de zi cu zi.

Abilități slabe de rezolvare a conflictelor - Ai tendința de a acționa agresiv cu oamenii în loc să abordezi un comportament asertiv? Sau, din contră, rămâi pasiv la agresiunea celorlalți, accepți orice cerințe și comportamente pentru că nu știi să spui, nu? Conflictele fac parte din viață, dar modul în care le gestionăm poate întări relațiile sau poate provoca o mulțime de stres mintal suplimentar pentru toți cei implicați și mai poate crea conflicte mai mari ale căror efecte se vor vedea în timp.

Mulți oameni care acționează agresiv nu sunt pe deplin conștienți că fac rău în relațiile lor și nu sunt familiarizați cu un mod mai bun de a gestiona lucrurile.

Pesimism excesiv - Persoanele pesimiste au tendința de a vedea lucrurile mai rele sau mai grave decât sunt în realitate. De aceea, s-ar putea să rateze oportunitățile de a-și îmbunătăți viața, nu găsesc soluții rapide la probleme și experimentează stres suplimentar.

Deoarece trăsăturile optimiștilor și pesimiștilor sunt specifice și ușor evazive, mai ales pentru cineva care nu se cunoaște foarte bine, mulți oameni cu tendințe pesimiste nu sunt complet conștienți de asta și se consideră optimiști.Pesimismul înseamnă mai mult decât a vedea paharul pe jumătate gol. Este o viziune specifică asupra lumii care îți subminează credința în tine însuți, are efecte negative asupra sănătății, blochează oportunitățile, te face să vezi mai puțin lucrurile pozitive și să te concentrezi pe cele negative, ceea ce, desigur, va avea consecințe negative.

Supraaglomerare a programului - Ești prea ocupat și mereu stresat? Este posibil să îți iei prea multe sarcini asupra ta și să pui presiune nejustificată din acest motiv. Pentru a reduce aceste efecte, este important să îți dai timp și pentru relaxare, să înveți să pui limite celor din jur, să înveți să spui nu și să aduci mai mult echilibru între viața personală și cea profesională.

“Dacă identifici la tine unul sau mai multe comportamente de autosabotaj, este bine ca, mai întâi, să le conștientizezi și mai apoi să încerci să descoperi ceea ce stă în spatele lor și să găsești metode alternative de a aborda lucrurile”, ne mai sfătuiește specialistul Ioana Marinescu. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu