PENTRU O ZI, SIGHIȘOARA A DEVENIT CENTRU AL DIPLOMAȚIEI ÎN ROMÂNIA

Distribuie pe:

Primarul municipiului Sighișoara, Iulian Sîrbu, a primit vizita a 29 de diplomați din străinătate care participă, în perioada 25 iunie - 2 iulie, la cea de a XXVII-a ediție a cursurilor internaționale “Nicolae Titulescu” pentru tineri diplomați. “În Sighișoara au avut (diplomații înscriși la curs - n.r.) un program de vizitare a Cetății Medievale, au vizitat Muzeul de Istorie, iar în Sala Festivă a primăriei am participat la o întrevedere în cadrul căreia am avut un schimb de idei deosebit de interesant și de bogat”, a declarat, pentru “Cuvântul liber”, Iulian Sîrbu. Primarul a mai spus că are în pregătire un proiect mai amplu prin care să atragă în Sighișoara reprezentanți diplomatici în România astfel încât municipiul de pe Târnava Mare să devină și un centru al diplomației în România.

La cursurile care se desfășoară în Poiana Brașov participă diplomați din Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Georgia, Italia, San Marino, Lituania, Macedonia de Nord, Regatul Unit, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Turcia, Ungaria și din România, potrivit Ministerului de Externe.

Tematicile de curs se raportează la contextul internațional actual, marcat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu orientarea preponderentă către subiecte strategice și din sfera securității, păstrând totodată cadrul general pentru discuții și dezbateri între cursanți și lectori pe subiecte de interes din domeniul politicii externe, al istoriei și culturii române.

Ediția de anul acesta a cursurilor se derulează sub egida a două momente aniversare cheie pentru diplomația română - 160 de ani de la înființarea Ministerului Afacerilor Străine și 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Cursurile “Nicolae Titulescu” (care au debutat în 1991) reprezintă unul dintre programele reprezentative de diplomație publică ale Ministerului Afacerilor Externe, destinat viitorilor profesioniști ai domeniului, fiind și un omagiu adus memoriei diplomatului Nicolae Titulescu, de la nașterea căruia se aniversează 140 de ani în 2022. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu