DIN CAUZA CREȘTERII ALARMANTE A PREȚURILOR MATERIALOR DE CONSTRUCȚII, LA LICITAȚIA PENTRU REABILITAREA COLEGIULUI TEHNIC DIN TÂRNĂVENI NU S-A PREZENTAT NIMENI

Distribuie pe:

Creșterea galopantă a prețurilor materialelor de construcții și a manoperei pentru diferite lucrări datorită majorării prețurilor la carburanți, dar și a costurilor de întreținere și funcționare a utilajelor, a făcut ca multe proiecte de investiții din România să fie suspendate. La fel se întâmplă și în municipiul Târnăveni, unde, din cauza acestor majorări de costuri, la licitația pentru atribuirea lucrării de reabilitare și modernizare a Colegiului Tehnic (clădire construită în 1900) nu s-a prezentat nimeni. Contactat de “Cuvântul liber”, Sorin Megheșan, primarul municipiului, a declarat că așteaptă lămuriri din partea ADR Centru (autoritatea prin care se finanțează proiectul) privind posibilitatea ajustării, în sus, a costurilor de realizare a investiției cuprinse în proiect. Proiectul privind reabilitarea completă a clădirii colegiului a fost depus în 2018 și a fost declarat câștigător (finanțat prin Operațiunea 10.2 a POR 2014-2020). Contractul a fost semnat în 2020, după care s-a obținut toate avizele necesare, iar în 2022 s-a lansat licitația cu prețurile aprobate în proiect: 17.950.458,41 lei, din care suma nerambursabilă reprezintă peste 3,17 milioane euro (14.799.112,56 lei), diferența fiind reprezentată de contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile.

“La prima licitație nu s-a prezentat nicio firmă din cauza faptului că prețurile materialelor de construcții au explodat. Vom găsi sursa de finanțare imediat după informarea oficială din partea autorităților europene privind rezolvarea actualizării prețurilor”, a mai spus Megheșan. Acesta a spus că deși Guvernul a adoptat, în urmă cu mai bine de o lună, o ordonanță de urgență pentru ajustarea prețurilor cu finanțare externă, aceasta se referă doar la proiectele aflate în execuție, deja atribuite prin licitație, și nu la cele care sunt în faza de atribuire. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu