CNCAV SE DESFIINȚEAZĂ, COVID RĂMÂNE!

Distribuie pe:

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) fost închis la începutul acestei săptămâni, activitățile sale fiind preluate de Ministerul Sănătății, după ce, de la 150.000 de doze de vaccin administrate zilnic, s-a ajuns la 6.000. “Pandemia și vaccinarea vor rămâne un capitol unic în viața fiecăruia dintre noi. O echipă formată din 67 de oameni, excepționali din punct de vedere profesional și uman, responsabili și motivați, a lucrat continuu într-o perioadă delicată, plină de provocări, pentru ca fiecare român să se poată vaccina în siguranță, simplu și rapid”, a declarat dr. Andrei Baciu, președinte CNCAV și secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Pandemia de COVID-19 nu a fost declarată, oficial, încheiată, iar mai multe țări europene - Franța, Italia, Portugalia, Grecia și, parțial, Germania - reintroduc unele restricții anti-COVID 19, inclusiv purtarea măștii de protecție în spațiile aglomerate și în mijloacele de transport în comun, precum și păstrarea distanței fizice, după ce numărul cazurilor de infectări/reinfectări a început să crească din nou. În Grecia, destinație de vacanță preferată de români, amenda pentru nepurtarea măștii în spații aglomerate este de 300 de euro.

ECDC (Centrul European de Control al Bolilor) a făcut apel la țările europene să “rămână vigilente”, menținând sistemele de testare și supraveghere și vaccinând persoanele cele mai vulnerabile.

Numărul de infectări a crescut vertiginos în Italia, în ultimele săptămâni, majoritatea experților fiind de acord că faptul se datorează relaxării, prea devreme, a restricțiilor. Walter Ricciardi, consilier al ministrului Sănătății din Peninsulă, susține că “eliminarea tuturor măsurilor a fost o greșeală: acestea ar fi trebuit adaptate noilor variante”.

Potrivit lui Ricciardi, adevăratul pericol este, însă, în octombrie: “Până acum, am înțeles că imunitatea nu este de durată, ne putem reinfecta și dacă acest lucru se întâmplă de mai multe ori, suntem expuși unui risc mai mare de long COVID (coronavirusul de lungă durată). Vom avea alte valuri și va trebui să le contracarăm cu vaccinul, care menține boala într-o formă atenuată”.

Gigantul farmaceutic Pfizer și compania parteneră germană BioNTech lucrează la realizarea unui vaccin de ultimă generație, testele pe oameni urmând să înceapă în această toamnă. După cum raportează Reuters, este un produs, încă în stadiu experimental, conceput să depășească vaccinurile actuale și să acopere variantele prezente și viitoare ale virusului Sars-CoV-2.

În timpul celor 15 luni ale campaniei de vaccinare, în România au fost administrate17 milioane de doze de vaccin. (surse bfmtv.com/sante/espagne-grece-italie-quelles-mesures-anti-covid-s -appliquent-encore-sur-vos-lieux-de-vacances, tg24.sky.it/mondo)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu