4 IULIE - ZIUA NAȚIONALĂ A SUA

Distribuie pe:

* 4 iulie 1776 - adoptarea Declarației de Independență

* Primii emigranți români în SUA

* Primele biserici ortodoxe românești din SUA

* Curiozități despre SUA

* Românul George Pomuț, General în armata SUA, făuritor al Americii de astăzi

4 IULIE 1776 - ADOPTAREA DECLARAȚIEI DE INDEPENDENȚĂ

Declarația de independență a Statelor Unite ale Americii (SUA) a fost primul document formal care exemplifica voința populară asupra dreptului de alegere a propriei guvernări.

Conflictul armat între coloniștii americani și soldații britanici a izbucnit în aprilie 1775, forțele americane luptând pentru drepturile americanilor de sub coroana britanică. La jumătatea lunii iunie 1776, un comitet format din cinci persoane, printre care și Thomas Jefferson, John Adams și Benjamin Franklin, a fost însărcinat cu redactarea unei declarații formale a intențiilor coloniilor. Congresul a adoptat formal Declarația de Independență, redactată în mare parte de Thomas Jefferson, la Philadelphia, în data de 4 iulie 1776.

Declarația de independență a SUA a rămas un moment de reper pentru istoria democrației. Documentul a generat o influență extraordinară în afara SUA, cel mai mult în Franța,în timpul revoluției franceze. Alături de Constituție și Legea Drepturilor, Declarația de Independență este considerată drept unul dintre documentele esențiale fundamentale ale procesului de guvernământ în SUA, precum și unul dintre izvoarele primare ale procesului democratic american.

La 28 iunie 1870, Congresul a declarat 4 iulie sărbătoare federală - Ziua independenței.

Din 1941 iulie a fost marcată drept Ziua națională a SUA.

GEORGE POMUȚ (1818 - 1882) GENERAL ÎN ARMATA SUA, FĂURITOR AL AMERICII DE ASTĂZI

A emigrat în SUA în 1849. În 1861 s-a înrolat, voluntar, locotenent în armata SUA - Regimentul Iowa. În 1865, ca o recunoaștere a meritelor sale militare, Senatul american îi conferă gradul de general de brigadă.

În 1866 este numit consul al SUA la Sankt Petersburg - Rusia. Președintele Rutherford B.Hayes îl promovează pe Pomuț la rangul de consul general în anul 1874.

La 9 iulie 1997, cu ocazia vizitei președintelui american Bill Clinton în România, acesta a evocat în discursul său personalitatea generalului american de origine română George Pomutz ca pe unul dintre cei care au făurit America de astăzi.

La data de 14 august 2004 a fost dezvelită o statuie a generalului Pomutz în fața Catedralei Ortodoxe române Sfânta Maria din orașul Cleveland (Ohio).

ȘTIAȚI CĂ...

...Trei președinți americani au murit în ziua de 4 iulie? John Adams și Thomas Jefferson au încetat din viață în aceeași zi și în același an, 4 iulie 1826, la a 50-a aniversare a Declarației de Independență. James Monroe, cel de al cincelea președinte american, a murit tot la 4 iulie, dar în 1831. Un singur președinte american, Calvin Coolidge s-a născut în 4 iulie 1872.

... În anul 1893, un senator american a propus schimbarea numelui SUA în Statele Unite ale Pământului?

... În SUA sunt 31 de localități care includ numele Liberty, 30 cuvântul Eagle (vultur - imaginea păsării desemnate simbol național), 5 au fost botezate Freedom (libertate), alte 5 se numesc America și una Patriot?

Statuia Libertății din New York a fost oferită americanilor de francezi ca simbol al prieteniei dintre cele două popoare.

PRIMA BISERICĂ ORTODOXĂ ROMÂNEASCĂ DIN SUA - 1902

Emigranții români din Boianul Bucovinei au cumpărat, în 1901, un lot de 40 de acri în Boian - Alberta. În următorii doi ani, aceștia au ridicat prima Biserică Ortodoxă Română din SUA, care a fost sființită în 1905.

În anul 1902 a fost înființată Parohia Ortodoxă Română din Regina, Saskatchewan, având hramul “Sfântul Nicolae”.

La 15 august 1904, românii din Cleveland (Ohio) au hotărât să întemeieze prima Parohie Ortodoxă Română din SUA, cu hramul “Sfânta Maria”.

Sfințirea Bisericii Ortodoxe din Troy - Michigan

Părintele Moise Balea este cel care a înființat în 1906, în South Sharon (Pennsylvania), parohia “Sfânta Cruce”. În Youngstown (Ohio), parohia “Sfântul Petru”, apoi parohia din Indianapolis și, în 11 martie 1906, parohia “Sfântul Gheorghe” din Indiana Harbor. Alături de preotul Moise Balea în misiunea de pionierat se alătură, în noiembrie 1906, preotul Trandafir Scorobeț, în iunie 1907 preotul Ioan Tatu (care înființează în 1907 parohia Sfânta Vineri din Newark - Ohio) și în 13 iunie 1908 preotul Simeon Mihălțian, toți fiind cu binecuvântarea și sub ascultarea Mitropolitului Ardealului.

În 1912 revine în America, trimis de Mitropolia Ardealului, preotul Ioan Podea, cu misiunea de “a organiza parohiile din America într-un protopopiat”, protopopiat care este înregistrat la 29 iulie 1913 la tribunalul din Youngstown (Ohio), în conformitate cu legile statului Ohio. Acest protopopiat avea în componența sa 16 parohii, Părintele Ioan Podea devine astfel primul protopop român din America.

UN MILION DE ROMÂNI TRĂIESC ÎN SUA

Prezența românească în SUA a început în jurul anului 1895, prin valul de emigrări din Transilvania, Bucovina și Banat, aflate atunci în componența Imperiului Austro-Ungar. În 1913, 120.000 de români au emigrat în America, iar în 1920, cota de emigrație ajunsese la cca.168.000 de persoane.

În prezent, comunitatea română din SUA reprezintă, după standardele americane, un grup etnic de mărime mijlocie. La recensământul american din 2000/2001, 367.000 de americani și-au declarat originea română.

Numărul de români care trăiesc în SUA este, însă, mult mai mare, fiind estimat la cca. 1 milion de persoane.

Cele trei mari zone de concentrare ale comunității româno-americane din SUA sunt New York, California și Midwest, iar topul primelor patru orașe de reședință este format din New York, Los Angeles, Chicago și Detroit.

În ultimii ani s-au constituit comunități românești, care se află într-un proces de consolidare și de creștere numerică, în state precum Washington (în special în zona Seattle-Redmond, unde se află sediile companiilor Boeing și Microsoft), Georgia, Texas, Arizona.

Un segment important al comunității române din SUA este reprezentat de cei aproximativ 4.000 de profesori și studenți români, sau de origine română, care își desfășoară activitatea în universități din aproape toate statele SUA.

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu