AM DAT “SEND” LEGII INTEROPERABILITĂȚII, PENTRU PROMULGARE

Distribuie pe:

Am adoptat miercuri, în plenul Camerei Deputaților, proiectul de lege privind schimbul de date între sisteme informatice și crearea Platformei Naționale de Interoperabilitate (PL-x 415/2022).

Efectele acestei legi vor aduce atât cetățenii, cât și instituțiile publice și mediul privat mult mai aproape de viitorul digital despre care tot vorbim și pe care ni-l dorim cu toții!

Pe scurt, sistemele informatice și bazele de date ale tuturor instituțiilor publice vor fi interconectate, ceea ce înseamnă că cetățenilor nu le mai pot fi solicitate aceleași informații de mai multe ori, instituțiile fiind obligate să verifice aceste date în sistem.

De exemplu, se poate renunța la cazierele judiciare sau fiscale, la adeverințele de la poliție, cadastru sau primărie și vom putea renunța, în sfârșit, la dosare, bibliorafturi, dovezi de plată a taxelor sau analize imprimate pe hârtie.

Această lege este deosebit de importantă și are drept scop adoptarea unor măsuri referitoare la tehnologii, echipamente, programe software și datele utilizate de acestea și este menită să asigure cadrul adecvat, la dispoziția cetățeanului, pentru facilitarea accesului la serviciile oferite de “administrația electronică”.

Deputat PSD de Mureș, DUMITRIȚA GLIGA

Lasă un comentariu