VACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ!

Distribuie pe:

Perioada vacanței este una frumoasă, cu mult timp petrecut cu prietenii, cu organizări de tabere, drumeții, distracții diverse. Totul pare foarte frumos, însă trebuie să ținem cont că apar și noi pericole de a intra în contact cu infracționalitatea, atât ca victimă, cât și ca autor, pentru că voi, elevii, aveți foarte mult timp liber pe care, în mare parte, vi-l petreceți cu grupul de prieteni.

Nu uitați că aveți o vârstă la care sunteți ușor de influențat. Deci, alegeți-vă cu mare atenție prietenii! Nu vă înconjurați de persoane cu reputație negativă și încercați să vă petreceți cât mai mult timp într-un mod cât mai plăcut. Alcoolul și drogurile, riscul de a apărea în viața adolescenților datorită unui anturaj nefast, reprezintă principalele subiecte de prevenție în sezonul estival.

Atragem atenția asupra consecințelor pe care consumul de droguri le poate avea: Consumul de droguri poate avea un impact asuprea vieții tale în nenumărate feluri la care nu te aștepți:

*Relațiile cu prietenii și familia - prietenii și familia vor sta în calea consumului de droguri și relația cu ei se va deteriora;

*Siguranța - în momentul în care ești sub efectul drogurilor sau în momentul procurării dozei ești pus în situații în care siguranța îți este amenințată și esti predispus să ți se întâmple lucruri foarte rele;

*Dependența - vei simți că nu poți funcționa fără droguri și vei folosi timp și energie să faci rost de ele.

*Violența - vei face lucruri pe care în mod normal nu le-ai fi făcut altfel. Poți deveni violent sau poți deveni o victimă a violenței;

*Depresia - poți intra într-o stare de depresie după consum ca efect direct al consumului sau din cauza lucrurilor pe care le-ai experimentat în timpul consumului;

*Accidente - când te afli sub influența drogurilor poți face lucruri care te pot răni sau îți pot provoca accidente.

Vacanța înseamnă și o mai mare nevoie de bani, de care mulți dintre părinți, din păcate, nu dispun. Pentru a nu intra în conflict cu legea, este bine să ne limităm fiecare la posibilitățile noastre.

Și dacă tot veni vorba de bani, aveți grijă măcar de cei pe care-i aveți. La ștrand, pe plajă, în tabere, sau în mijloacele de transport, păstrați banii în buzunare interioare, în partea din față.

Dacă vă hotărâți să mergeți la munte, mai ales cu corturile, ar fi indicat să mergeți împreună cu alți prieteni și tot așa să faceți și drumețiile.

Cei pasionați de mare trebuie să fie mai atenți pe plajă, dar și unde își țin banii: lăsați-i la recepție sau în locuri sigure, pentru că în cort sau în vile ați putea avea musafiri nedoriți.

De asemenea, iubitorilor, sau mai exact iubitoarelor de plimbări pe faleză, noaptea, le sugerăm să nu petreacă aceste momente romantice cu necunoscuți și mai ales în locuri mai îndepărtate. S-ar putea ca plimbarea să le lase un gust amar.

Pentru cei/cele care intenționează să plece în străinătate, să lucreze, fiți foarte atenți: traficul de persoane este un fenomen real, ființele umane fiind vândute și revândute din ce în ce mai scump, ca simple obiecte și apoi exploatate. Traficanții sunt foarte convingători și au mereu la îndemână o poveste despre cineva care a plecat și s-a realizat din toate punctele de vedere în străinătate. Se folosesc de anunțuri pe internet, în ziare, false oferte de locuri de muncă în străinătate: chelnerițe, bucătărese pe vase de croazieră, menajere, de natură să permită câștiguri importante.

Așadar, nu acceptați promisiunile persoanelor necunoscute de a pleca în străinătate pentru diverse slujbe “onorabile, care nu necesită calificare” (menajeră, baby-sitter) sau așa-zise “angajamente artistice”!

Fiți vigilenți! Siguranța are prioritate!

COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE IPJ MUREȘ

Lasă un comentariu