TABĂRA ȘCOLARĂ DE VARĂ “MINTE, TRUP ȘI SUFLET” DE LA REGHIN

Distribuie pe:

Proiectul Școlar Tabăra de Vară ,,Minte, trup și suflet”, de la Reghin, a fost gândit ca o alternativă a unei zile obișnuite de vacanță, când copiii ar fi stat în fața unor dispozitive conectate la internet. În baza acestui proiect, în perioada 20-24 iunie 2022, în incinta Școlii Gimnaziale “Alexandru Ceușianu” Reghin, precum și în alte locuri din oraș, s-a derulat Tabăra Școlară de Vară “Minte, trup și suflet”, ediția a VI-a. Au fost implicate 50 cadre didactice și 93 de elevi, atât din oraș, cât și din localitățile învecinate: Solovăstru, Ibănești, Deda, Sângeorgiu de Mureș. Inițiatorii și coordonatorii din acest an ai proiectului au fost: prof. înv. primar Bîclea Codruța, director prof. Chelariu Paula-Andrada, prof. Grama Ramona, prof. înv. primar Ungur Sorina și pr. prof. dr. insp. Claudiu Dorin Chiorean. Activitățile acestei tabere au cuprins 7 ateliere de lucru cu activități specifice vârstei elevilor, aceștia participând, prin rotație, în fiecare zi, la un alt atelier, îmbinând utilul cu plăcutul.

Spiritul critic și dorința de a fi “cu ochii în patru” au fost stimulate în cadrul atelierului ,,Jurnaliștii”. Aici, elevii au fost îndrumați să realizeze mici articole despre activitățile desfășurate în cadrul taberei, să realizeze fotografii și să încropească un ,,ziar” al taberei în care să surprindă reușitele, dar și neajunsurile pe care le-au constatat pe parcursul celor cinci zile. Atelierul a fost coordonat de profesorii: Viorel Anton, Emilian Mărginean, Daniela Friciu, Monica Bengean, Codruța Bîclea, Valentina Cengher, Daniela Uța, Emese Balazs-Szikszai, Toncean Nicoleta.

Al doilea atelier, “Mâini dibace”, a avut ca obiectiv principal formarea și dezvoltarea abilităților practice și a simțului estetic. Participanții și-au etalat talentul de desingner vestimentar realizând articole de îmbrăcăminte din deșeuri textile, pe care le-au expus într-o paradă a modei, au inșirat mărgele, au decorat ornamente din deșeuri de lemn. Asupra lor s-au aplecat cu îndemânarea doamnele profesoare: Delia Mircea, Maria Ichim, Florina Man, Reka Denes, Eunika Tun, Codruța Kellner, Liliana Căprar, Maria Enache, Huza Cristina.

“Artă culinară” a fost mai complex și cel mai delicios atelier în care elevii și-au dovedit dragostea față de semeni, punându-se în slujba acestora prin prepararea unor meniuri simple și gustoase (sendwișuri calde și waffe dulci cu gem). Efortul lor a fost supravegheat cu atenție de doamnele profesoare coordonatoare: Ramona Grama, Camelia Gyori, Simona Mărginean, Ioana Suciu, Olimpia Cocean, Cristina Salati, Graur Maria, Monica Pop.

Un atelier nou în cadrul taberei noastre a fost “Vânătorii de comori”. Participanții au poposit la Centru de Informare Turistică al orașului, unde au primit informații despre arhitectura orașului, despre puncte turistice, după care au străbătut orașul pentru a descoperi, pe baza unei hărți, comorile arhitecturale ascunse pe edificiile vechi și importante din oraș, pe care le-au surprins în fotografii, desene și schițe. La întoarcerea lor în atelier, au realizat machete ale clădirilor din polistiren, carton și piese lego. La pas prin oraș au fost îndrumați de profesorii coordonatori: Elena Baciu, Anca Cristina Cota, Ana-Maria Varga, Mărioara Petrescu, Dalia Sîplăcan.

Un alt atelier propus de coordonatorii taberei a fost “Flashmob”. Fiind un curent nou de creație artistică colectivă care combină posibilitățile de artă, dans, mimică, sport și teatru, a fost cel mai îndrăgit de copii. În cadrul acestui atelier, elevii și-au exersat aceste aptitudini îndrumați de doamnele profesoare coordonatoare Claudia Boțan, Grama Florina, Mihaela Bumbu.

Atelierul “La jocuri pe asfalt” a fost condus de profesorii coordonatori: Sorina Ungur, Zsolt Borbely Bartis, Sabina Farcaș, Teodora Oltean, Mihaela Roșca și o echipă de voluntari, care au decorat curtea cu “jocurile copilăriei”, cu vopsele cauciucate.

Cei mai mici participanții la tabără (copiii care nu au împlinit vârsta necesară pentru a lua parte la activitățile din atelierele principale) au “muncit” într-un atelier suplimentar, intitulat “Prichindeii pricepuți”. Activitățile din cadrul acestuia au fost conduse de prof. coordonatori Alina Moldoveanu, Ionela Șerban, Dorina Chibulcutean, Codruța Maier, Georgeta Marian, Anca Toncean. Aici, copiii au învățat câte puțin din toate (desen, pictură, colaj, cântece, dans și jocuri specifice vârstei), pregătindu-se în felul acesta pentru edițiile viitoare ale taberei.

Festivitatea de încheiere a taberei a coincis cu Ziua Univesală a Iei și căutând în lada de zeste a bunicilor, elevi și profesori am scos cu mic, cu mare, costumele populare și le-am purtat cu mândrie în ziua de 24 iunie - Ziua Sânzienelor.

Promovarea imaginii școlii prin mass-media s-a făcut de către: dir. prof. Paula-Andrada Chelariu, dir. adj. Joszef Denes, pr. prof. dr. insp. Claudiu-Dorin Chiorean, realizator de emisiuni pentru copii prof. Pușcaș Smaranda și prof. coordonator de proiect Bîclea Codruța.

Se cuvine să mulțumim tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui proiect de succes: elevi și profesori, Inspec-toratul Școlar Județean Mureș, Primăria municipiului Reghin prin Centru de informare turistică, Biblioteca Municipală “Petru Maior”, mass-media: Ardeal TV, “Cuvântul liber”, “Zi de zi”.

BÎCLEA CODRUȚA, BENGEAN MONICA, UNGUR MARIANA SORINA, GRAMA RAMONA

Lasă un comentariu