RĂCIREA PASIVĂ A LOCUINȚELOR, UN COLAC DE SALVARE PENTRU VERILE CANICULARE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Oregon, citați de descopera.ro, susțin că răcirea pasivă a caselor, adică deschiderea ferestrelor noaptea și închiderea jaluzelelor în cea mai însorită parte a după-amiezii, este eficientă în a împiedica locuințele să devină periculos de calde în timpul valurilor extreme de caniculă.

Oamenii de știință au făcut simulări în care au utilizat date meteorologice de la un val de căldură sever din 2021 și au constatat că o combinație de umbrire și ventilație naturală a menținut temperaturile apartamentelor în afara zonei de pericol pe toată durata evenimentului de trei zile, chiar și fără aer condiționat. În alte cazuri, a redus folosirea aerului condiționat cu până la 80%.

“În iunie 2021, un val de căldură extrem a lovit Oregon și Washington. Temperaturile au atins 47 de grade Celsius în Portland și 44 de grade Celsius în Eugene, doborând recordurile anterioare. Căldura prelungită a fost mortală, iar impactul a fost deosebit de mare asupra oamenilor care locuiesc în apartamente din zonele urbane dense.

În nord-vestul Pacificului, unde avem un aer atât de rece noaptea, avem un climat uimitor pentru răcirea pasivă și ar trebui să profităm de asta. Răcirea pasivă a locuințelor funcționează, dar trebuie mărit accesul la ea.

Descoperirile noastre ar putea ajuta la crearea de strategii de construire pentru a-i proteja pe locatari de efectele căldurii severe. Orașele ar putea impune ca apartamentele să aibă ferestre operabile care pot fi lăsate deschise în siguranță peste noapte, precum și jaluzele funcționale.

Se așteaptă ca astfel de evenimente de căldură extremă să devină mai frecvente datorită schimbărilor climatice. Prin urmare, descoperirea de moduri prin care să facem case locuibile în timpul căldurii intense de vară devine o problemă din ce în ce mai urgentă.

Strategii precum tragerea jaluzelelor și deschiderea ferestrelor sunt modalități testate în timp pentru răcirea pasivă a locuințelor, însă până acum nu au existat dovezi solide care să arate dacă ar putea face o diferență semnificativă în fața temperaturilor foarte mari.

Amploarea îmbunătățirii este ceva la care nu ne așteptam, iar strategiile de răcire pasivă pot fi un colac de salvare pentru cei care nu au aer condiționat. Însă chiar și persoanele cu aer condiționat pot folosi aceste tehnici pentru a-și scădea facturile la energie în timpul verii”, explică oamenii de știință americani. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu