MASĂ ROTUNDĂ DESPRE SCREENINGUL CANCERUL DE COL UTERIN, ÎN CADRUL ZILELOR SPITALULUI MIERCUREA CIUC, EDIȚIA A VI-A

Distribuie pe:

Screeningul cancerului de col uterin a fost tema Mesei rotunde organizată la sfârșitul săptămânii trecute, sâmbătă, în cadrul Zilelor Spitalului Miercurea Ciuc, care a reunit la aceeași masă reprezentanți ai Direcțiilor de Sănătate Publică Harghita și Covasna, dr. Tar Gyongyi și dr. Agoston Laszlo, ai Consiliilor Județene Covasna și Harghita, medici de familie, managerul proiectului “Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru", dr. Cosmina UZUN, prof. dr. Szabo Bela, șef Secția Clinică Obstetrică Ginecologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, managerul Spitalului Județean Miercurea Ciuc, dr. Konrad Judit, managerul Spitalului Județean de Urgență Sfântu Gheorghe, dr. Andras Nagy Robert, medici de obstetrică ginecologie și coordonatorii județeni Harghita și Covasna ai proiectului de screening al cancerului de col uterin, reprezentantul Universității Sapientia din Târgu Mureș, Santha Agnes.

Masa rotundă “Implementarea strategiei naționale a screeningului cancerului de col uterin prin finanțare europeană: regionalizare în serviciile medicale de screening" s-a desfășurat în Sala Mare a Universității Sapientia din Miercurea Ciuc.

În cadrul acestei mese rotunde, managerul proiectului, asist. univ. dr. Cosmina UZUN, a prezentat Proiectul “Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru" și a fost discutată procedura de afiliere a spitalelor din județele Harghita și Covasna, precum și înființarea rețelelor de screening și a centrelor de recoltare la nivelul celor două județe.

De asemenea, s-a discutat despre modalitatea de organizare județeană a caravanelor de screening în mediul rural, la marii angajatori și modalitatea prin care femeile sunt mobilizate să ajungă la recoltare în centrele nou înființate din centrele de recoltare din județele Harghita și Covasna.

Reprezentanții spitalelor județene din cele două județe și-au exprimat acordul pentru susținere și implicare în toate activitățile proiectului.

“Din totalul de 170.200 femei pe care le vom testa în regiunea Centru, conform calculelor realizate în proiect, în județul Harghita ne adresăm unui număr de aproape 21 mii de femei eligible, iar în județul Covasna aproape 14 mii de femei eligibile. Vă invităm să vă informați și să vă testați!", a declarat dr. Cosmina Cristina UZUN, manager proiect.

“Cancerul de col uterin este una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin vaccinare și depistare precoce. În cazul cancerului de col uterin există o metodă ieftină, nedureroasă, neinvazivă, care este în măsură ca intr-o proporție de 96% să depisteze la timp leziunile precanceroase - testul Babeș Papanicolau. Ca populația să beneficieze de avantajele acestei metode este nevoie ca sistemul sanitar să ofere condițiile necesare pentru efectuarea acestui test și populația să se prezinte la acest test. În acest moment, facilitățile din partea sistemului sanitar sunt date: există un proiect în derulare care asigură toate condițiile pentru accesul gratuit al tuturor categoriilor din populația feminină la acest test. Acum este rândul dumneavoastră să vă prezentați la acest test și să beneficiați de avantajele acestei metode de depistare precoce a cancerului de col uterin. Vă așteptăm!, a declarat prof. dr. Szabó Béla.

Lasă un comentariu