ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ CULTUL EROILOR “REGINA MARIA", ÎN CONFERINȚĂ-JUBILEU

Distribuie pe:

Conferința națională a Asociației Cultul Eroilor “Regina Maria" organizată, în Capitală, o dată la patru ani, a avut loc în ziua de 22 iunie anul curent, amânată cu un an din cauza restricțiilor sanitare, care au impiedicat participarea delegațiilor din țară, reuniunea fiind, de aceea, una mult așteptată. Așteptată pentru rolul său organizatoric și pentru că a marcat jubileul a 30 de ani de la reînființarea Asociației, sub auspiciile inițiativelor numeroase și voluntare de a se reveni la organizația născută, în numele eroilor-martiri și a mausoleelor închinate lor, la sfârșitul Primului Război Mondial, prin efortul Reginei Maria, al Ministerului de Război și al Patriarhiei Ortodoxe a României. Concomitent cu schimbările la conducerea țării noastre, asociația inițială a cunoscut fie recunoașteri depline, fie o accentuată diminuare a meritelor sale și chiar ale Armatei României, în perioada totalitaristă, însă candela recunoștinței este vie din nou, astăzi, în memoria eroilor națiunii, căzuți în revoluții și războaie, în țară și în afara granițelor.

Așteptată a fost recenta reuniune din Capitală pentru că, totodată, a creat din nou obișnuitul spațiu de desfășurare a alegerii conducerii Asociației, o dată la patru ani, a permis conlucrarea directă între Biroul Executiv Central și filialele din țară și evaluarea realizărilor, cât și a problemelor cu care se confruntă acestea. La conducerea asociației-mamă a fost reales generalul maior (rtr) prof. univ. dr. Visarion Neagoe, președinte aflat la al treilea mandat, continuator neclintit al dezideratelor organizației și coordonator de excepție în misiunea de a ține bine închegate filialele județene. Domnia sa a adresat, din prezidiu, salutul de “Bun venit!" delegațiilor participante la conferința găzduită de Cercul Militar din București, invitând asistența la un moment de reculegere în memoria celor care nu mai sunt printre noi, camarazi de arme și colaboratori plecați la cele veșnice, între care regretatul președinte de onoare al asociației mureșene, colonel Ioan Judea, aflat mulți ani în fruntea filialei, devotat cauzei naționale de cinstire a sacrificiului eroilor și a trecutului istoric al României.

Președintele reales în fruntea Asociației Naționale, pentru un al treilea mandat, i-a avut alături în prezidiu pe membrii Biroului Executiv, asistând la lucrări numeroși invitați de onoare. De la tribuna conferinței, nume de seamă au ținut alocuțiuni, adresând felicitări cu prilejul deceniilor trecute de la reinființare și rostind cuvinte de solidaritate cu activitatea organizației: gl bg Valeriu Roșu, locțiitorul Departamentului pentru Relația cu Parlamentul și Calitatea Vieții Personalului, comandorul Iosif Bencze, director adjunct în Statul Major al Apărării, preotul Consilier

Patriarhal Onorific Florin Șerbănescu, gl bg (rtr) Ion Dănilă, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război, gl lt (rtr) Neculai Băhnăreanu, președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere “Alexandru Ioan Cuza", gl (rtr) dr. Ioan Hurdubaie, președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Ministerul Afacerilor Interne.

Raportul președintelui a fost colegial, generalul maior prof. univ. dr. Visarion Neagoe evidențiind faptul că, în pofida dificultăților din ultimii ani, asociația a devenit o organizație puternică și bine structurată în întregul său, la nivel central și național, cu o activitate apreciată de instituțiile sub patronajul cărora ființează, Ministerul Apărării Naționale și Patriarhia Română, iar în plan local, de autoritățile publice.

Filiala Mureș a Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria" a fost prezentă la conferință prin însuși președintele său, colonel (rtr) Ioan Cocian, și prim- vicepreședintele căpitan (rtr) conf. univ. dr. ec. Adrian Șimon, domniile lor având misiunea de a reprezenta “greutatea" unui județ și municipiu de județ care și-au cucerit libertatea în urma celor mai grele bătălii pe frontul celui de- Al Doilea Război Mondial, pe altarul plaiurilor mureșene eliberate jertfindu- se cei mai mulți ostași înrolați în Armata Română, la ceas de restriște.

După debutul solemn, în acordul Imnului Național al României, după alocuțiuni și lucrările sale, conferința-jubileu s-a încheiat din nou sub semnul colegialității, cu schimburi de mesaje amicale și experiențe între delegații, marcând colaborări vechi și mai noi, inițiate pentru o mai bună conlucrare “în teren".

LIA VINȚELER, Asociația Cultul Eroilor “Regina Maria" Filiala Mureș

Lasă un comentariu