CREȘTE ALARMANT NUMĂRUL CAZURILOR DE COVID-19

Distribuie pe:

În perioada 27 iunie - 3 iulie, în România au fost înregistrate 7.726 de persoane infectate cu COVID-19, potrivit anunțului făcut ieri de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul unei conferințe de presă.

În ultima săptămână, s-au înregistrat aproape 8 mii de cazuri, mai exact 7.726 de cazuri, din care 1.307 sunt pacienți reinfectați, care au trecut prin boală în ultimele 90 de zile.

În unitățile sanitare de profil, numărul persoanelor infectate este de 992, iar la ATI sunt internate 52 de persoane, dintre care jumătate sunt nevaccinate și jumătate sunt vaccinate.

“Numărul de decese, din fericire, rămâne mic: 16 decese pe parcursul unei săptămâni", a precizat ministrul, avertizând că românii vaccinați nu mai sunt protejați de infectarea cu coronavirus: “A început o creștere cu 80% în săptămâna 26 iunie - 3 iulie. Rata de pozitivitate a crescut cu 50% față de săptămâna precedentă. Tulpina Omicron este în continuare dominantă, 100% din secvențieri sunt cu Omicron. Nu există dovezi privind o severitate mai mare. Reinfecțiile cu BA5 sunt frecvente inclusiv pentru persoanele care au trecut prin boală cu Omicron. Avem circa 20% reinfecții. Având în vedere că au trecut șase luni de la valul inițial, chiar și cei vaccinați cu trei doze, e clar că există o eludare a răspunsului imun chiar și la cei vaccinați, așa că estimăm o creștere în curând", a mai spus ministrul.

“Vârful acestui val o să fie între 7-10 august. Cea de-a doua variantă ar putea să fie august-septembrie, cu 70.000 de cazuri, adică 10.000 de cazuri pe zi. Rămâne să vedem. Vârful acestui val o să fie la sfârșitul lunii iulie - început de august. Acestea sunt date pur informative, țin să precizez asta, nimeni nu poate să știe exact ce se întâmplă. Discutăm de un virus foarte variabil", a completat Alexandru Rafila.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat joi că se așteaptă la “niveluri ridicate" de Covid-19 în Europa în această vară și a cerut țărilor să monitorizeze răspândirea, deoarece cazurile s-au triplat în ultima lună.

“Pe măsură ce țările din regiunea europeană au ridicat restricțiile care erau în vigoare anterior, virusul se va transmite la niveluri ridicate în timpul verii", a declarat, pentru AFP directorul regional al OMS Europa, Hans Kluge: “Acest virus nu va dispărea doar pentru că țările nu-l mai monitorizează. El încă se răspândește, încă se modifică și încă ia vieți".

Odată cu răspândirea subvariantei Omicron BA.5 mai blândă, dar mai contagioasă, pe tot continentul, cele 53 de țări din regiunea europeană a OMS înregistrează în prezent puțin sub 500.000 de cazuri pe zi, potrivit datelor organizației, de la aproximativ 150.000 de cazuri pe zi, la sfârșitul lunii mai.

Austria, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Luxemburg, Marea Britanie și Portugalia sunt țările cu cele mai mari rate de incidență, dar aproape toate țările din regiune înregistrează o creștere a numărului de cazuri.

După ce a înregistrat aproximativ 4.000 până la 5.000 de decese pe zi în cea mai mare parte a iernii, Europa numără în prezent circa 500 de decese pe zi, aproximativ același nivel ca în vara lui 2020.

OMS îndeamnă persoanele cu simptome respiratorii să se izoleze și să poarte măști în locurile aglomerate.

Kluge a cerut, de asemenea, statelor membre să continue testele pentru virus.

“Trebuie să continuăm să urmărim virusul pentru că dacă nu facem acest lucru vom deveni din ce în ce mai orbi la modurile de transmitere și la evoluția lui. Imunitatea ridicată a populației și reducerea riscului de infectare pentru persoanele în vârstă sunt cheia pentru prevenirea mortalității, în această vară", a spus el (sursa - AFP ).

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu