PROIECT DE MODIFICARE A CODULUI FISCAL

Distribuie pe:

Ministerul Finanțelor a publicat luni noaptea proiectul de modificare a Codului Fiscal, care prevede, printre altele, creșterea impozitului pe dividende de la 5% la 8%, scăderea pragului veniturilor până la care o companie este considerată microîntreprindere, creșterea la 9% a TVA pentru băuturile nealcoolice care conțin adaos de zahăr sau alți îndulcitori sau aromatizate și majorarea accizelor pentru țigarete.

În ceea ce privește impozitarea microîntreprinderilor, proiectul propune reducerea plafonului veniturilor obținute în anul precedent, de la un milion de euro la 500.000 euro, dar și instituirea condiției ca microîntreprinderea să aibă cel puțin un salariat. În prezent, cotele de impunere sunt diferențiate la microîntreprinderi în funcție de numărul de salariați, fiind aplicabilă o cotă de 1% în cazul în care microîntreprinderea are cel puțin un salariat și o cotă de 3% dacă microîntreprinderea nu are salariați. În condițiile în care, conform noului proiect, microîntreprinderile vor fi obligate să aibă cel puțin un salariat, se elimină cota de impozitare de 3%.

Proiectul elimină posibilitatea de opțiune pentru aplicarea impozitului pe profit în situația în care erau îndeplinite condițiile legate de valoarea capitalului social și a numărului de salariați.

La capitolul TVA, majorarea cotei pentru băuturile care conțin adaos de zahăr are în vedere, potrivit documentului citat, descurajarea consumului de astfel de produse, cu impact important asupra sănătății consumatorilor.

De asemenea, începând cu data de 1 ianuarie 2023, cota de TVA crește de la 5% la 9%, atât pentru livrarea de alimente, inclusiv băuturi (cu excepția băuturilor alcoolice și a celor nealcoolice care conțin adaos de zahăr sau alți îndulcitori sau aromatizate), destinate consumului uman și animal, cât și pentru serviciile de restaurant și de catering și pentru activitățile de cazare hotelieră.

“În acest sens, se are în vedere faptul că serviciile de restaurant și de catering, pentru care în prezent se aplică o cotă redusă de TVA de 5%, reprezintă servicii care constau, în fapt, în furnizarea de produse alimentare și/sau de băuturi, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, care intră sub incidența cotei reduse de TVA de 9%. Adoptarea unei astfel de măsuri vizează tocmai facilitarea aplicării uniforme/corelate a cotei de TVA, și anume aplicarea aceleiași cote indiferent de natura operațiunii: prestare de servicii sau livrare de bunuri. Astfel, spre exemplu, un restaurant care vinde mâncare tratează operațiunea distinct, aplicând două cote de TVA diferite (9% și 5%), în funcție de modalitatea de servire a mâncării, în locația restaurantului (prestare de servicii) sau în afara acesteia (livrare de bunuri). În mod similar, este și cazul unităților de cazare de tipul demipensiune/pensiune completă/all inclusive care, pe lângă funcția de cazare, asigură și micul dejun/prânzul/cina etc.”, explică Ministerul Finanțelor.

Proiectul de Ordonanță propune majorarea accizelor pentru țigarete, începând cu 1 august 2022, de la 563,97 lei/1.000 țigarete la 594,97 lei/1.000 țigarete, precum și adoptarea unui nou calendar de creștere graduală a nivelului accizei totale pentru țigarete.

“Ținând cont că, începând cu 1 ianuarie 2023, nu va mai exista un calendar care să reglementeze cuantumul și perioada de aplicare a nivelului accizelor pentru produsele supuse regimului accizelor armonizate, iar operatorii economici care desfășoară activități cu produse accizabile nu vor putea determina acciza datorată și implicit, nu vor putea plăti la bugetul de stat sumele reprezentând accizele, este necesar a se institui un nou calendar privind nivelul accizelor pentru perioada 1 ianuarie 2023 - 31 decembrie 2026”, se mai arată în nota de fundamentare.

Proiectul de act normativ propune, de asemenea, revizuirea reglementării privind acordarea facilităților fiscale în sectorul construcții, precum și în sectorul agricol și în industria alimentară în sensul în care vor beneficia de facilitățile fiscale numai persoanele fizice care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct. 5 și pct. 7 din Codul fiscal. În aceste sectoare, se propune scăderea plafonului până la care se acordă facilitățile fiscale, respectiv de la 30.000 lei lunar la 10.000 lei lunar, inclusiv. (Agerpres)

Lasă un comentariu