RAPORTUL EUROPEAN PRIVIND DROGURILE 2022 Oferta și consumul de droguri revin, după perturbarea cauzată de COVID-19

Distribuie pe:

Revenirea rapidă a ofertei și a consumului de droguri, în urma perturbărilor provocate de pandemia de COVID-19, se numără printre problemele evidențiate de Agenția UE pentru droguri (EMCDDA), care a lansat, luna trecută, Raportul european privind drogurile 2022, oferind cea mai recentă imagine de ansamblu asupra situației drogurilor în Europa, evidențiind tendințele pe termen lung și noile amenințări, document pe care îl prezentăm în sinteză.

* Disponibilitatea drogurilor se menține la niveluri ridicate în UE (în unele cazuri, cum ar fi cocaina, depășind nivelurile anterioare pandemiei), iar substanțele cu potență mare și periculoase continuă să apară pe piață. Produsele pe bază de canabis devin din ce în ce mai diverse, iar producția de droguri sintetice în Europa este în creștere.

* În ceea ce privește consumul de droguri, există și semne ale revenirii la nivelurile din perioada anterioară pandemiei. De exemplu, analiza apelor reziduale relevă creșteri ale consumului de cocaină, cocaină crack, amfetamină și metamfetamină în unele orașe, în perioada 2020-2021. Întrucât restricțiile legate de COVID-19 au fost relaxate în întreaga Europă, serviciile de tratament pentru consumul de droguri, precum și alte tipuri de servicii din domeniu, par să fi revenit la starea de lucruri “obișnuită”, menținând în același timp unele dintre practicile inovatoare adoptate în timpul stării de urgență (servicii de e-sănătate, telemedicină).

* “Creșterea continuă a producției de droguri sintetice în UE ne arată dorința neîncetată a grupurilor infracționale organizate, de a profita de comerțul ilegal de droguri, punând în pericol sănătatea și securitatea publică. Este deosebit de îngrijorător faptul că parteneriatele dintre rețelele infracționale europene și internaționale au condus la o disponibilitate record a cocainei și a producției de metamfetamină la scară industrială în Europa, ceea ce aduce cu sine potențialul de creștere a consumului și a efectelor negative asociate, afirmă comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson”, citată de autorii raportului.

* Apar noi substanțe psihoactive (NSP) periculoase - catinonele în centrul atenției În 2021, 52 de noi droguri au fost raportate pentru prima dată prin sistemul UE de alertă timpurie (SAR), aducând numărul total de noi substanțe psihoactive monitorizate de EMCDDA la 880. În 2021, s-au raportat pentru prima dată 6 opioide sintetice noi, 6 catinone sintetice noi și 15 canabinoide sintetice noi.

În 2020, în Europa s-au capturat cantități record de noi substanțe psihoactive, însumând 6,9 tone (41.100 de capturi). Dintre materialele capturate, 3,3 tone au fost catinone sintetice, comercializate, adesea, ca înlocuitori ai unor droguri stimulante consacrate (de exemplu, cocaină, MDMA). În urma controalelor privind catinonele sintetice din China, majoritatea cantităților acestor substanțe care au făcut obiectul traficului către Europa în 2020 au provenit din India, reflectând, probabil, adaptarea pieței la controalele legale și la întreruperile în aprovizionare. La sfârșitul anului 2021, EMCDDA monitoriza 162 catinone sintetice, devenind a doua categorie, ca mărime de NSP, sub observație, după canabinoizii sintetici (224 astfel de substanțe monitorizate). Traficul record de catinone sintetice înspre Europa și raportările privind efectele negative asociate consumului (de exemplu, intoxicațiile acute) au determinat reacții noi.

* Canabisul - cel mai popular și cel mai frecvent consumat drog ilegal din Europa. Produsele din canabis sunt din ce în ce mai diverse, incluzând extracte și produse comestibile. Se schimbă și mediul politic european referitor la canabis, sfera de aplicare a politicilor extinzându-se treptat. Pe lângă controlul drogurilor ilegale, în prezent există politici care vizează reglementarea canabisului în scop medical, dar și pentru alte utilizări. De asemenea, raportul evidențiază motivele de îngrijorare legate de contrafacerea cu canabinoizi sintetici, a produselor pe bază de canabis, care pot fi extrem de puternice și toxice. Este posibil ca persoanele care consumă să considere că au achiziționat produse naturale din canabis și să nu știe că un produs conține canabinoizi sintetici, fiind astfel expuse unor riscuri mai mari privind sănătatea.

* Semne ale creșterii producției, traficului și disponibilității drogurilor în Europa. În 2020 au fost desființate peste 350 de laboratoare ilegale de producție a drogurilor, inclusiv câteva locații de producție de mari dimensiuni pentru cocaină, metamfetamină și catinone. Cea mai recentă analiză sugerează că disponibilitatea cocainei în Europa rămâne ridicată, aducând cu ea o serie de amenințări la adresa sănătății. Disponibilitatea amfetaminei este, de asemenea, mare și ar putea fi în creștere. În 2020, statele membre ale UE au capturat o cantitate record de 21,2 tone, fiind desființate 78 de laboratoare. Raportul indică numărul tot mai mare de unități de producție a metamfetaminei, la scară medie și mare, care au fost desființate în Europa. Producția și oferta de metamfetamină au suferit recent modificări. Această evoluție prezintă riscul unei disponibilități mai mari și un potențial de creștere a consumului. O serie de factori par să fi influențat activitatea pe aceste piețe (de exemplu, activitatea de aplicare a legii, problemele de livrare, escrocheriile). La sfârșitul anului 2021, veniturile estimate au scăzut dramatic, ajungând la puțin sub 30 000 EUR pe zi (față de 1 milion EUR pe zi în 2020).

* Platformele de comunicare socială și aplicațiile de mesagerie instantanee - preferate ca surse de aprovizionare mai sigure și mai convenabile, subliniind necesitatea unor răspunsuri în acest domeniu. Nevoia de a extinde serviciile de tratament și de reducere a riscurilor asociate subliniază necesitatea intensificării, în Europa, a serviciilor de tratament. În 2020, s-au înregistrat în UE aproximativ un milion de consumatori de opioide de mare risc și 514 000 de consumatori de OAT, ceea ce sugerează o acoperire generală a tratamentului de 50 %. Cu toate acestea, există diferențe mari între țări, iar furnizarea tratamentului rămâne în continuare insuficientă în multe state membre ale UE.

* Consumul de droguri injectabile este asociat cu probleme de sănătate grave, cum ar fi boli infecțioase, supradoză și decese. Deși injectarea de heroină este în scădere, există îngrijorări tot mai mari legate de injectarea unei game mai largi de substanțe, printre care amfetamine, cocaină, catinone sintetice, opioide prescrise și alte medicamente. În 2020, în UE au avut loc aproximativ 5 800 de decese prin supradoză în care au fost implicate droguri ilegale. Majoritatea acestor decese au fost asociate cu politoxicitatea, care implică de obicei combinații de opioide ilegale, alte droguri ilegale, medicamente și alcool. Pe lângă nivelul ridicat de disponibilitate a cocainei în Europa, rapoartele indică faptul că, consumul de cocaină crack poate fi în creștere și este acum observat în rândul consumatorilor vulnerabili de droguri din mai multe orașe și țări. Cocaina crack este de obicei fumată, dar poate fi și injectată și este asociată cu o serie de efecte negative pentru sănătate și societate (de exemplu, boli infecțioase și violență). Tendințele pe termen lung indică un număr estimat de 7.000 de consumatori admiși la tratament pentru probleme legate de consumul de cocaină crack în Europa în 2020, acesta triplându-se față de valoarea din 2016.

* Situația la nivel internațional: noi provocări și potențiale amenințări Problemele asociate drogurilor în Europa pot fi influențate de evoluțiile care au loc la nivel internațional, cu precădere cele din Afganistan și Ucraina și potențialele implicații pentru domeniul drogurilor: în pofida interdicției din 2022, de către talibani, a producției, vânzării și traficului de droguri ilegale în Afganistan, cultivarea macului pare să continue. Problemele financiare actuale ale țării ar putea face din veniturile obținute din droguri o sursă de venit mai importantă, ceea ce ar putea duce la o creștere a traficului de heroină către Europa.

* Războiul din Ucraina a accentuat incertitudinea situației drogurilor în Europa. Persoanele care au acces la tratamentul pentru consum de droguri în Ucraina și care caută refugiu în UE vor avea nevoie de continuitatea tratamentului, precum și de servicii adaptate nevoilor lor specifice, în limba ucraineană. Este posibil ca persoanele care fug de conflict să fi suferit un stres psihologic sever, ceea ce le-ar putea face, în viitor, mai vulnerabile la probleme legate de abuzul de substanțe. De asemenea, războiul ar putea provoca schimbări în rutele de trafic, întrucât infractorii exploatează vulnerabilitățile sau evită zonele afectate.

* Directorul EMCDDA, Alexis Goosdeel, conchide: “Mesajul cheie al acestui raport poate fi sintetizat în trei cuvinte: oriunde, orice, oricine. Drogurile tradiționale nu au fost niciodată atât de accesibile, iar noi substanțe cu potență foarte mare continuă să apară. În prezent, aproape orice substanță cu proprietăți psihoactive poate fi un drog, întrucât liniile de delimitare dintre substanțele legale și cele ilegale se estompează. Și toată lumea poate fi afectată, fie direct, fie indirect, întrucât problemele legate de droguri exacerbează majoritatea celorlaltor provocări sociale și de sănătate importante cu care ne confruntăm în prezent”. ( sursa - emcdda.europa.eu)

***

În România, Agenția Națională Antidrog desfășoară activități de prevenire, precum și asistență acordată persoanelor consumatoare de droguri, al căror număr este, din păcate, tot mai ridicat.

În perioada 27 iunie - 3 iulie a.c., specialiștii Agenției, cu sprijinul voluntarilor, au desfășurat, la nivel național, activități de informare și conștientizare cu privire la efectele și riscurile consumului de droguri și de promovare a modalităților de petrecere a timpului liber într-un mod sănătos.

În perioada de referință, 58 de specialiști ai Agenției au fost mobilizați pentru a forma echipe multidisciplinare, alcătuite din specialiști în prevenire, medici, asistenți sociali și psihologi, și au desfășurat, împreună cu voluntarii antidrog, la nivel național, 215 activități preventive în comunitate, de informare și conștientizare despre pericolele consumului de droguri, de care au beneficiat 32.386 de persoane. Aceștia au fost prezenți și au transmis informații, mesaje și recomandări preventive în zonele recreaționale aglomerate, în stațiunile de pe litoral și de la munte, la cele mai importante evenimente, concerte, festivaluri - VIBE Festival 2022 din județul Mureș, Festivalul Dor de Munte 2022 din județul Brașov, Discoteca 80 din județul Cluj, Let s Meat Festival 2022 din Brezoi ș.a. , precum și în cadrul unor întruniri tematice, târguri, tabere școlare, zone de promenadă aglomerate din fiecare municipiu și la evenimente sportive (X Man România, competiție internațională de triatlon din județul Bihor) sau în alte zone de agrement din întreaga țară.

“În cadrul acestor evenimente, au fost realizate demonstrații privind efectele diferitelor substanțe psihoactive, prin folosirea ochelarilor speciali care distorsionează realitatea, demonstrații cu instrumentele utilizate de specialiști pentru testarea, în interes terapeutic, a prezenței metaboliților de alcool și droguri în fluide biologice sau consilieri ale conducătorilor auto, pentru descurajarea consumului de droguri la volan”, precizează reprezentanții Agenției.

De asemenea, au fost derulate 15 activități de prevenire a consumului de droguri în școală, la care au participat 502 elevi, dar și 35 cadre didactice, fiind programate alte 8 activități de prevenire în familie, de care au beneficiat 22 de copii și 19 părinți.

Totodată, în această perioadă au fost organizate 82 sesiuni de formare și informare în domeniul drogurilor, la care au luat parte 197 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și 467 de reprezentanți ai altor instituții, care au fost instruiți în domeniul prevenirii consumului de droguri.

În ceea ce privește asistența acordată persoanelor consumatoare de droguri, au fost realizate de specialiștii Agenției Naționale Antidrog: 133 informări, 57 de evaluări medicale, 68 de evaluări psihologice, 51 de evaluări sociale, 268 consultații medicale, 243 ședințe de consiliere psihologică, 28 ședințe de consiliere psihologică de grup, 92 ședințe de consiliere socială individuală și 312 ședințe de management de caz. (sursa - ana.gov.ro)

Sursa foto: IPJ Mureș - activități de prevenire și reducere a riscurilor asociate consumului de droguri.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu