INCENDIU DE VEGETAȚIE ÎN ATENA

Distribuie pe:

Un amplu incendiu de vegetație arde necontrolat începând de luni, la nord de Atena, obligându-le pe autoritățile elene să emită ordinul de evacuare pentru un oraș costier, ca măsură de precauție, informează Reuters.

Vânturile puternice au contribuit la răspândirea incendiului în regiunea orașului Schimatari, la aproximativ 50 de kilometri nord de capitala Greciei, în contextul unor temperaturi ridicate.

Autoritățile elene le-au cerut rezidenților să părăsească orașul Dilesi și au oprit funcționarea unui tren local. Peste 100 de pompieri, susținuți de patru avioane și două elicoptere, încearcă să stingă acest incendiu.

Echipaje de intervenție au fost trimise pentru a stinge și un incendiu din regiunea Ahaia, în nordul Peninsulei Peloponez, unde patru sate au fost evacuate.

În 2021, incendiile de vegetație au distrus peste 120.000 de hectare de păduri și tufișuri, după ce Grecia s-a confruntat cu cel mai grav val de căldură înregistrat în ultimii 30 de ani.

În urma criticilor aspre privind reacția autorităților, Guvernul de la Atena a promis că va spori capacitățile de intervenție ale pompierilor eleni.

Câteva zeci de pompieri români și bulgari și-au preluat posturile în Grecia în ziua de sâmbătă, fiind primele brigăzi din forța operativă europeană desfășurată în această țară pentru a oferi asistență de specialitate în cazul producerii unor incendii de vegetație de mare amploare pe durata acestei veri.

În timpul celui mai grav dezastru natural provocat în Grecia de un incendiu de vegetație, 102 persoane au murit după ce flăcările au devastat orașul costier Mati și zone de la periferia Atenei, în vara anului 2018. (Agerpres)

Lasă un comentariu