LA BRUXELLES A ÎNCEPUT PROCEDURA DE RATIFICARE A ADERĂRII FINLANDEI ȘI SUEDIEI LA NATO

Distribuie pe:

Cele 30 de state membre ale NATO au început marți, la Bruxelles, procesul de ratificare a aderării Finlandei și Suediei, a anunțat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, citat de AFP și Reuters.

“Semnarea protocoalelor de aderare lansează procesul de ratificare în fiecare țară membră”, a explicat el înainte ca ambasadorii acestora să parafeze protocoalele.

Turcia este singura țară din NATO care a condiționat ratificarea de respectarea unor angajamente privind combaterea terorismului asumate de cele două candidate, la summitul de la Madrid al Alianței.

“Este un moment cu adevărat istoric”, a spus Stoltenberg. “Cu 32 de țări în jurul mesei, vom fi și mai puternici”.

Protocolul semnat marți, permite participarea reprezentanților Finlandei și Suediei la NATO și un acces al acestor țări la mai multe informații secrete, însă nu asigură protecția prin clauza din tratatul NATO care prevede că un atac asupra unui stat membru este echivalent cu un atac împotriva tuturor. Aceasta se va aplica doar după încheierea procesului de ratificare, care - apreciază Reuters - ar putea dura până la un an. (AGERPRES)

Lasă un comentariu