COMUNICAT DE PRESĂ Societatea AVRAM IANCU din România

Distribuie pe:

Societatea Cultural-Patriotică “Avram Iancu” din România, întrunită în ședința Biroului Executiv Național, a luat act cu suprindere și indignare de intenția Primăriei Turda de scoatere a statuii lui Avram Iancu din Piața centrală a orașului și mutarea acesteia în viitoarea piațetă din fața Teatrului din Turda. Discuția avută astăzi cu primarul Cristian-Ovidiu Matei ne-a oferit prilejul să cunoaștem argumentele edilului privind propunerea de scoatere a statuii eroului național Avram Iancu din Piața centrală a orașului și detaliile proiectului de modernizare a pieței, și totodată să ne prezentăm și explicăm poziția Societății Cultural-Patriotice “Avram Iancu” din România în această problemă.

În discuțiile avute la sediul Societății, membrii Biroului Executiv Național au concluzionat că argumentele prezentate de primarul orașului Turda în favoarea relocării statuii lui Avram Iancu nu justifică o asemenea decizie.

Membrii Biroului Executiv National consideră că:

- prin scoaterea statuii lui Avram Iancu din Piața centrală a orașului și mutarea ei în piațeta din capătul străzii Avram Iancu, se realizează o mare impietate față de memoria eroului național.

- Se golește de orice semn de românism Piața centrală a orașului și aceasta devine o piață dominată de clădirea Bisericii Reformate și de clădirile retrocedate cultelor.

- După sute de ani în care românii nu au avut acces în orașul Turda, însemnele identitare ale comunității românești a orașului vor fi scoase a doua oară din centrul orașului.

- Golită de statui, Piața centrală a orașului va fi seacă, fără viață și fără un monument reprezentativ pentru populația românească a orașului, de la Marea Unire până astăzi.

- Considerăm ca spațiul generos al Pieței și viitoarei zone pietonale oferă posibilitatea de a păstra statuia lui Avram Iancu pe actuala locație și de a-l amplasa în Piață și pe Andrei Șaguna, pentru a înfrumuseța centrul orașului și a-l îmbogăți cu elementele de identitate națională.

În consecință, membrii Biroului Executiv Național al Societății Cultural-Patriotice “Avram Iancu” din România au decis să facă toate demersurile necesare pentru a împiedica mutarea statuii lui Avram Iancu din Piața centrală a municipiului Turda, în anul în care comemorăm 150 de ani de la moartea eroului.

Protestul Societății “Avram Iancu” se va concretiza într-o petiție adresată Primăriei Turda, parlamentarilor clujeni, presei și participanților la marea sărbătoare de la Crucea Iancului din 10 iulie 2022. Tot în 10 iulie, după acțiunile de protest de la Crucea Iancului, se va organiza un “Marș al Iancului”, de la Mărișel la Turda, unde, între orele 18-20, se va desfășura o adunare de protest împotriva mutării statuii marelui erou național Avram Iancu.

Suntem hotărâți să apelăm la toate mijloacele legale pentru a bloca mutarea statuii lui Avram Iancu din Piața centrală a orașului, și de a-i aduce cuvenita cinstire pentru lupta și jertfa sa.

Președintele Societății “Avram Iancu” din România

TIBERIU GROZA

Cluj Napoca

Lasă un comentariu