CANCERUL DE SÂN, ÎNTRE MITURI ȘI REALITATE

Distribuie pe:

În seria “Mituri medicale”, publicația americană Medical News Today (MNT) a abordat, recent, dezinformarea privind cancerul de sân. Folosind cunoștințele experților și cercetările în domeniu, separând faptele de ficțiune, MNT se concentrează pe unele dintre cele mai frecvente neînțelegeri asociate cu cancerul de sân, demontând mituri fabricate de mass-media din domeniul medical.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în 2020, 685.000 de persoane au murit din cauza cancerului de sân, iar 2,3 milioane au fost diagnosticate cu această boală: “La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer de sân în ultimii 5 ani, ceea ce îl face cel mai răspândit tip de cancer din lume”. Această prevalență explică și motivul pentru care circulă o mulțime de mituri legate de acest subiect, sens în care MNT a apelat la expertiza a trei specialiști în oncologie, pentru a elucida cele mai frecvente confuzii și neînțelegeri: dr. Michael Zeidman, profesor asistent de chirurgie mamară la Icahn School of Medicine din Mount Sinai - New York City, dr. Crystal Fancher, chirurg oncolog la Margie Petersen Breast Center din Providence Saint John's Health Center, dr. Richard Reitherman, Ph.D., directorul medical de imagistică a sânilor la Memorial Care Breast Center din cadrul Orange Coast Medical Center (Fountain Valley, CA).

* O lovitură la sân poate duce la cancer

“Un Traumatism al sânului nu poate cauza cancer de sân”, a explicat dr. Zeidman, “dar poate provoca modificări ale sânului care pot imita cancerul, la examinarea imagistică. Acest proces se numește necroză adipoasă și poate arăta ca o masă neregulată cu margini zimțate, pe o mamografie, la fel ca apariția unui cancer de sân. Cel mai bun mod de a distinge cancerul de necroza adipoasă este efectuarea unei biopsii”.

* Sutienele cu sârmă cresc riscul de cancer de sân

Deși sutienele cu sârmă nu cresc riscul de cancer mamar, dr. Zeidman recomandă întotdeauna sutiene fără sârmă: “Sârma poate irita pielea de sub sân, ceea ce poate duce la deteriorarea pielii. Această degradare poate permite bacteriilor să pătrundă în sân, provocând o infecție, un abces sau ambele”.

* Nimeni din familia mea nu a avut cancer de sân, așa că nu voi avea nici eu

Acesta este un mit cu care dr. Zeidman este familiarizat: “Este foarte frecvent ca persoanele diagnosticate cu cancer de sân să-mi spună cât sunt de șocate, susținând că nu au antecedente familiale. Acestora le răspund că cel mai semnificativ factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de sân este acela de a fi femeie”.

Potrivit dr. Fancher, “doar aproximativ 5-10% din cancerele de sân sunt cauzate de o mutație genetică transmisă între membrii familiei. Aceasta înseamnă că majoritatea cancerelor de sân nu au o cauză ereditară.”

Deoarece antecedentele familiale sunt doar un factor de risc, screening-ul este important. După cum a explicat Dr. Reitherman: “Mesajul este că fiecare femeie, începând cu vârsta de 40 de ani, ar trebui să facă, anual, o mamografie, indiferent de antecedentele familiale de cancer de sân. Acele femei cu antecedente familiale de cancer mamar sau ovarian ar trebui să fie evaluate de un consilier de genetică până la vârsta de 30 de ani. Este posibil ca acest grup de femei să aibă nevoie să înceapă depistarea cancerului de sân înainte de vârsta de 40 de ani”.

* Stresul duce la cancer de sân

Stresul fiind mereu prezent în viața modernă, nu este surprinzător faptul că oamenii sunt îngrijorați de modul în care acesta le-ar putea afecta sănătatea.

Dr. Zeidman: “Nu există absolut nicio dovadă care să susțină o legătură între stres și cancerul de sân. De fapt, există dovezi care susțin că stresul nu crește riscul de cancer de sân.” Asta nu înseamnă, însă, că stresul nu poate afecta deloc sănătatea: “Suntem nevoiți, prin însășui natura noastră, să găsim modalități eficiente de a face față stresului cu care ne confruntăm, inevitabil, cu toții. Acest lucru poate avea beneficii profunde pentru sănătate atât mental, cât și fizic, dar nu va face nimic pentru a reduce riscul de cancer de sân”.

* Un stil de viață sănătos elimină riscul de cancer de sân

“Deși este adevărat că femeile aflate în postmenopauză și care sunt supraponderale prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer de sân, nu există nimic ce poate face o femeie pentru a elimina acest risc”, a explicat dr. Zeidman. “Chiar și femeile care suferă o mastectomie bilaterală sunt încă expuse riscului de a dezvolta un nou cancer de sân.”

El crede că “este de cea mai mare importanță să ai grijă de corpul tău pentru că ai doar unul. Dar chiar și sportivi de talie mondială au fost diagnosticați cu cancer de sân.”

* Cancerul de sân apare doar la adulții în vârstă

“Deși este adevărat că riscul de cancer de sân crește pe măsură ce femeile îmbătrânesc, iar vârsta medie a unui nou diagnostic de cancer de sân este de 61 de ani, cancerul de sân poate apărea mult mai devreme”, spune dr. Zeidman: “Aproximativ 5% din noile diagnostice de cancer de sân sunt la femeile sub 40 de ani. Din păcate, au existat rapoarte despre femei de 20 de ani și chiar despre adolescenți care au fost diagnosticați. Există de obicei o istorie familială puternică, în cazul femeilor foarte tinere”.

* Nodulii din sân semnalează cancerul

Acesta este un mit - nu toți nodulii de la sân sunt canceroși. Dr. Zeidman a explicat că majoritatea “nodulilor apăruți la sân sunt benigni.

Cu toate acestea, spune el, orice nodul nou apărut “trebuie evaluat de un profesionist din domeniul sănătății”.

* Consumul de zahăr provoacă boala canceroasă a sânului

Dr. Zeidman are o poziție fermă față de zahăr: “Zăhărul trebuie evitat, în general. Dă dependență. Poate provoca schimbări de dispoziție care duc la creșteri ale insulinei, ceea ce pune corpul într-o stare proinflamatoare. Acest lucru, la rândul său, poate duce la boli de inimă, diabet și alte boli inflamatorii cronice. Prea mult zahăr poate duce la obezitate, care este un factor de risc pentru cancerul de sân.”

Cu toate acestea, el a explicat că studiile care investighează legăturile dintre zahăr și cancerul de sân au fost “amestecate și inconsecvente”.

În legătură cu zahărul, merită să eliminăm un mit înrudit: că acesta contribuie la dezvoltarea tumorilor. Acest mit a apărut întrucât celulele canceroase se divid rapid, prin urmare, au nevoie de multă energie.

“Deși nu există dovezi concrete care să susțină acest lucru”, a declarat dr. Zeidman, “recomand totuși să vă abțineți de la zahăr adăugat cât mai mult posibil, pentru bunăstarea generală”.

* Bărbații nu fac cancer de sân

“Bărbații au sâni… așa că, da, și ei fac cancer la sân”, a spus dr. Zeidman. “De fapt, 1% din toate diagnosticele de cancer de sân din SUA sunt la bărbați”. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), au existat 2.300 de cazuri noi de cancer de sân masculin în 2017 și 500 de decese. “În timp ce cancerul de sân este mai frecvent la femei decât la bărbați, există totuși bărbați care suferă de cancer de sân”, a explicat dr. Fancher, “Este important ca bărbații să fie, și ei, conștienți de orice modificări, deoarece nu există recomandări de screening pentru bărbați. Orice nodul, durere sau modificare trebuie adusă la cunoștința medicului dumneavoastră, chiar dacă nu aveți un istoric familial semnificativ”. Dr. Reitherman: “Bărbații sunt diagnosticați rar cu cancer de sân (…) cel mai frecvent factor de risc îl constituie antecedentele familiale. Mutația genetică BRCA2T a crescut semnificativ riscul de cancer de sân la bărbații care poartă această genă”.

* Mamografiile provoacă răspândirea cancerului

“Aceasta este o concepție greșită pe care o aud frecvent de la pacienții mei”, a spus dr. Zeidman. “Nu există absolut nicio dovadă care să susțină acest lucru”. Dr. Reitherman este de acord: “Nu există absolut nicio dovadă că mamografiile cauzează cancer de sân. Efectuarea unei mamografii folosește o doză foarte mică de radiații și compresie și nu are nicio legătură, documentată sau teoretică, cu cauzarea cancerului de sân”.

* Dacă nu simt noduli, nu am cancer

“Dacă acest lucru ar fi adevărat, atunci nu am avea nevoie de mamografii”, a spus dr. Zeidman. “S-a dovedit că mamografiile salvează vieți, deoarece ne permit să depistăm cancerul înainte ca acesta să devină palpabil.” În acest context, “palpabil” înseamnă că o persoană poate simți nodul cu propriile degete.

“Dacă diagnosticăm și tratăm un cancer de sân în stadiul 1, rata de supraviețuire se apropie de 100%. Supraviețuirea scade pe măsură ce stadiul avansează. De fapt, cancerul s-ar putea să nu fie niciodată palpabil și să se răspândească în alte părți ale corpului”, a adăugat dr. Zeidman.

Potrivit dr. Fancher, “multe tipuri de cancer de sân sunt identificate pe mamografii și este posibil să nu fie simțite. Acest lucru este valabil mai ales pentru cancerul de sân neinvaziv sau carcinomul ductal in situ, care, la mamografie, pot apărea doar sub forma unor calcificări”.

Concluzie. Cancerul de sân este o boală comună și, cu toate că un stil de viață sănătos ar putea reduce riscul într-o anumită măsură, vigilența rămâne esențială. Cu cât este depistat mai repede, cu atât cresc șansele de supraviețuire. (sursa - medicalnewstoday.com)

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu