PE MOSCOVA AR BATE-O GÂNDUL SĂ REVENDICE ALASKA

Distribuie pe:

Un oficial rus a amenințat săptămâna aceasta SUA cu privire la înghețarea activelor rusești, îndemnând Washingtonul să nu uite că Alaska a fost cândva parte a teritoriului Rusiei.

“America să nu uite: există o parte a teritoriului ei care este Rusia: Alaska”, a declarat miercuri Viaceslav Volodin, un aliat al lui Putin și președinte al Camerei inferioare a parlamentului rus, potrivit mai multor instituții de presă.

“Când încearcă să-și însușească bunurile noastre, în străinătate, ar trebui să fie conștienți de faptul că avem și ceva de revendicat”, a adăugat Volodin potrivit Associated Press și RBC News, citate de businessinsider.com.

Volodin a făcut referire și la o sugestie a vicepreședintelui Dumei de Stat, Piotr Tolstoi, că ar putea avea loc un referendum în Alaska pe această temă.

SUA au cumpărat teritoriul Alaska de la guvernul rus, în 1867. La acea vreme, SUA au semnat un cec de 7,2 milioane de dolari pentru a plăti Alaska, împreună cu un Tratat de Cesiune care a confirmat achiziția teritoriului.

Alaska comemorează acum Ziua Alaska în fiecare an, pe 18 octombrie, marcând ziua în care teritoriul a fost transferat din Rusia în SUA.

Dmitri Medvedev, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a postat o lungă tiradă pe Telegram în care a criticat “orice încercare de a crea tribunale sau instanțe” pentru a investiga acțiunile Rusiei în Ucraina.

Nu este prima dată când rușii îi amenință pe aliații Ucrainei cu războiul nuclear. În mai, un propagandist rus a avertizat că un atac nuclear ar putea distruge Regatul Unit și Irlanda. (I.S.)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu