MODIFICĂRILE FISCALE TREBUIE DUBLATE DE CREȘTEREA COLECTĂRII (DELOITTE)

Distribuie pe:

Modificările fiscale anunțate zilele acestea de autorități vor avea un impact moderat asupra mediului de afaceri, însă dincolo de complexitatea și de efectul lor direct asupra contribuabililor vizați, este de apreciat faptul că multe dintre acestea sunt supuse dezbaterii și aprobării cu șase luni înainte de intrarea în vigoare, conform unui material de opinie realizat de consultanții Deloitte România.

“Modificările fiscale anunțate zilele acestea de autorități vor avea un impact moderat asupra mediului de afaceri, însă dincolo de complexitatea și de efectul lor direct asupra contribuabililor vizați, este de apreciat faptul că multe dintre acestea, programate să se aplice de la 1 ianuarie 2023, sunt supuse dezbaterii și aprobării cu șase luni înainte de intrarea în vigoare, așa cum prevede Codul Fiscal de multă vreme. Până acum, puține au fost situațiile în care această regulă a fost respectată”, se menționează într-un material de opinie semnat de Vlad Boeriu, Partener Coordonator Servicii Fiscale și Juridice, Deloitte România.

Pe de altă parte, în paralel cu măsurile anunțate, trebuie continuate demersurile pentru creșterea colectării la bugetul de stat, astfel încât pe termen mediu să poată fi evitate discuțiile legate de necesitatea majorării taxelor.

Proiectul de ordonanță de urgență publicat de Ministerul Finanțelor cuprinde prevederi din multiple arii de practică fiscală, printre care impozitarea directă, impozitarea indirectă sau taxe locale.

Conform sursei citate, majorarea impozitului pe dividende ar trebui corelată cu reducerea taxelor pe muncă. (Agerpres)

Lasă un comentariu