CHINA RESPINGE ACUZAȚIILE NASA, CUM CĂ AR VREA SĂ OCUPE LUNA

Distribuie pe:

China a catalogat drept “o defăimare iresponsabilă” un avertisment lansat de directorul NASA, potrivit căruia statul asiatic ar putea “să preia controlul” asupra Lunii ca parte a programului său militar, și afirmă că a militat întotdeauna pentru construirea unei comunități de națiuni în spațiul cosmic, informează Reuters. China și-a accelerat programul spațial în ultimul deceniu, concentrân-du-se pe explorarea Lunii. China a reușit prima sa asolizare fără echipaj uman în 2013 și intenționează să lanseze rachete suficient de puternice pentru a trimite astronauți pe Lună spre sfârșitul acestui deceniu.

“Trebuie să fim foarte îngrijorați de posibilitatea ca astronauții din China să asolizeze pe Lună și să spună: «Este a noastră de acum înainte, voi nu aveți ce căuta aici»“, a declarat administratorul NASA, Bill Nelson, într-un interviu pentru cotidianul german Bild, publicat sâmbătă.

Directorul agenției spațiale americane a mai spus că programul spațial al Chinei este unul militar și că țara asiatică “a furat” idei și tehnologie de la alte țări.

“Nu este pentru prima oară când directorul Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale din Statele Unite a ignorat faptele și a vorbit într-o manieră iresponsabilă despre China”, a declarat Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

“Partea americană și-a construit în mod constant o campanie de defăimare a operațiunilor normale și rezonabile pe care China le desfășoară în spațiul cosmic, iar China se opune cu fermitate unor remarci atât de iresponsabile”, a adăugat oficialul chinez.

China a promovat întotdeauna ideea construirii unui viitor comun pentru omenire în spațiul cosmic și s-a opus militarizării acestuia, precum și unei curse a înarmării în spațiu, a mai spus el.

NASA, prin programul său spațial Artemis, intenționează să trimită o misiune cu echipaj uman pe orbita Lunii în 2024 și dorește ca unul dintre echipajele sale de astronauți să asolizeze în proximitatea polului sudic al Lunii până în 2025.

La rândul ei, China plănuiește să trimită misiuni fără echipaj uman spre polul sudic lunar înainte de sfârșitul acestui deceniu. (Agerpres)

Lasă un comentariu