COVID, ÎNTRE ÎNGRIJORARE ȘI BĂȘCĂLIE

Distribuie pe:

În săptămâna 27 iunie - 3 iulie 2022, în România s-au înregistrat 7.726 de noi infectări cu SARS-CoV-2 și 16 decese, informează Ministerul Sănătății, care a trecut de la raportarea zilnică a cazurilor la raportarea săptămânală.

La data de 5 iulie, în secțiile unităților medicale erau internate 922 de persoane, din care 124 erau copii. În ATI sunt internate 52 de persoane, din care 25 sunt nevaccinate, respectiv nu au un certificat care să ateste vaccinarea.

Ministerul precizează că toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care prezentau comorbidități, iar dintre pacienții decedați, 4 erau vaccinați și 12 nevaccinați.

În județul Mureș au fost raportate 13 cazuri de persoane internate în secții cu COVID-19 , din care 1 copil și 3 pacienți internați la ATI.

Cele mai multe cazuri (202) s-au înregistrat în București - Ilfov, urmate de județele Cluj (60), Dolj (58), Iași (49), iar cele mai puține (1 caz) în județul Tulcea.

Persoanele care au simptome ce pot indica prezența virusului SARS-CoV-2 (febră, tuse, oboseală, dureri de cap, pierderea gustului și a mirosului etc.) sunt rugate să apeleze medicul de familie, centrele DSP sau numărul unic de urgență 112 pentru a solicita testarea. În situația unor forme severe, cu simptome care se manifestă agresiv, bolnavii sunt rugați să apeleze direct numărul unic de urgență 112.

Potrivit Buletinului de presă dat publicității, până în prezent, pe teritoriul României, au fost înregistrate 2.927.187 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 65.755 decese.

În Europa, cele mai multe cazuri confirmate sunt în Italia. Joi, 7 iulie, în Peninsulă s-au înregistrat 107.240 de cazuri noi și 94 de decese, față de 83.274 cazuri și 57 decese, joia trecută.

OMS informează că, la nivel mondial, în decurs de o săptămână au fost raportate 4,6 milioane de cazuri noi, iar numărul spitalizărilor este în creștere. Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) recomandă administrarea celei de a patra doze de vaccin persoanelor cu vârsta peste 60 de ani și celor vulnerabile, indiferent de vârstă, dacă numărul cazurilor continuă să crească.

“Asistăm la un nou val de cazuri de COVID-19 în multe state ale UE. Răspândirea infecției este determinată de variantele Omicron 4 și 5 (BA.4 și BA.5), care sunt foarte transmisibile. Pe baza previziunilor actuale, este de așteptat ca BA.4 și BA.5 să devină dominante în Europa, înlocuind probabil complet toate celelalte variante, până la sfârșitul lunii iulie”, a declarat ieri, într-o conferință de presă, Marco Cavaleri, șeful departamentului Vaccinuri și produse terapeutice COVID-19 al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).

Între timp, este în curs de realizare vaccinul universal anti-COVID-19, de nouă generație, care protejează împotriva unei game largi de coronavirusuri, după cum susțin producătorii Pfizer și BioN Tech, care anunță demararea testării pe subiecți umani.

EMA nu exclude opțiunea pentru vaccinuri anuale, ca în cazul gripei: “În funcție de rezultatele pe care le obținem în urma testelor clinice, s-ar putea să ne îndreptăm către un cadru asemănător vaccinului anual pentru gripă. Discuțiile experților sunt în desfășurare. Vom avea însă nevoie de dovezi reale pentru a înțelege impactul actualizărili vaccinurilor asupra protejării contra infecției și evoluției severe a bolii, la toamnă și la iarnă”, a precizat Cavaleri.

Cu alte cuvinte, specialiștii vor să se asigure în ce măsură noul vaccin va putea să își mențină eficacitatea, dovedit fiind faptul că vaccinurile anti-COVID-19 scad în eficacitate pe măsură ce SARS-CoV-2 suferă mutații de-a lungul timpului. În timp ce două doze de vaccin anti-COVID-19 ARNm au fost eficiente în proporție de 85% în prevenirea internării în spital pentru infecția cu variantele Alpha și Delta ale SARS-CoV-2, ele au fost doar 65% eficiente în prevenirea spitalizării în urma unei infecții cu variante ale Omicron.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Boilor(ECDC) avertizează că, în privința răspândirii COVID-19, harta Europei de Vest este colorată în “roșu închis”, în hărțile ECDC statelor UE atribuindu-li-se culori printr-un indicator bazat pe incidența cazurilor noi la 14 zile și rata vaccinării în regiune. Doar Valonia (Belgia), părți din Irlanda, Slovenia și Croația sunt colorate în nuanțe de roșu mai deschis. Cât despre țările din estul UE, “rata de testare este prea mică pentru a fi luată în considerare”.

Revenind la situația de la noi din țară: “Vaccinarea rămâne cea mai la îndemână soluție de protecție împotriva COVID-19” scriu reprezentanții Ministerului Sănătății pe site-ul oficial ROVaccinare. Ba, chiar, un medic de specialitate s-a încumetat să posteze un material privind beneficiile vaccinării.

… Atât le-a trebuit cetățenilor cu domiciliul stabil pe internet: conform tradiției neaoșe, afirmațiile făcute publice s-au “bucurat”, de-în-da-tă, de glumițele și bășcălia de rigoare: internauții i-au luat la căpăceală, în grup și individual, pe Arafat, Rafila, Ciucă, Drag…(pardon!), încălzirea globală, Codul fiscal, Ministerul Agriculturii, schimbările climatice, creșterea taxelor și impozitelor, ROBOR-ul trei luni etc. - în sensul că toți cei citați să se spele pe cap cu vaccinurile, ba chiar să și le bage undeva, după care, vacciniștii și anti-vacciniștii s-au certat și s-au înjurat între ei, în efortul, desigur, de a stabili care din ei sunt mai deștepți.

Sau mai proști? (surse - tg.24.sky.it, medicalnewstoday, who.int)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu