CUM PUTEM DEVENI MAI CUMPĂTAȚI CU BANII

Distribuie pe:

Pentru că în ultima vreme totul s-a scumpit, de la mâncare și servicii la carburanți și utilități, mai mulți economiști, citați de romaniatv.net, le recomandă românilor să fie mai cumpătați în cheltuirea banilor și le oferă câteva sfaturi în acest sens.

Împarte bugetul lunar pe săptămâni - Foarte important este să ții o evidență strictă a veniturilor și cheltuielilor. Pune de-o parte bani pentru plata facturilor lunare. Evită să îți amâni datoriile și facturile pentru a preveni penalitățile.

De asemenea, realizează o listă aproximativă pentru necesitățile lunare, stabilește un buget pe care ulterior îl împarți la patru săptămâni. Astfel, nu vei mai rămâne fără bani la jumătatea lunii.

10% din venitul lunar ar trebui pus de-o parte pentru vacanțe sau alte plăceri, iar alte 10% pentru cheltuieli neprevăzute (îmbolnăviri, stricăciuni în casă). Desigur, în lunile în care cheltuielile cu utilitățile sunt mai mici, economisirea poate fi mai mare.

Mergi la cumpărături cu lista făcută de acasă - Foarte mulți dintre noi avem tendința de a cumpăra mai mult decât ne trebuie. Pentru a evita tentația de a cumpăra lucruri de care nu ai neapărată nevoie, este indicat să mergi la magazin cu o lista de cumpărături făcută înainte de acasă.

Pentru a evita risipa alimentară și de bani, încearcă să pui pe listă cantitățile exacte de care ai nevoie și să nu te abați de la ele odată ce ai ajuns în magazin. Poți evita astfel cumpărăturile exagerate, căci vei fi tentat să cumperi doar ceea ce ai trecut pe listă.

Planifică meniul în avans pe o săptămână. Acest lucru te va ajuta să ai o imagine cât mai clară asupra necesarului de alimente. Vezi ce ai deja în casă și de ce mai ai nevoie. Astfel, eviți să faci stocuri de alimente care se pot deteriora repede și pot ajunge la gunoi înainte de a apuca măcar să le guști.

Gătește acasă - O altă modalitate de a economisi bani este să consumi mâncare gătită acasă. Este adevărat că este mai comod să comanzi mâncare în fiecare zi la birou, dar acest gest este și costisitor.

Pentru a economisi bani, cumpără-ți ingrediente și gătește chiar tu mâncarea pe care s-o mănânci zilnic, chiar și la birou. Vei vedea că suma cheltuită lunar este cu mult mai mică, iar mâncarea este mult mai sănătoasă.

Ca recompensă, cu o parte din banii economisiți prin prepararea mâncării în casă poți ieși o seară cu partenerul la restaurant. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu